Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benny på turné med dansbana

/
  • Fullt upp. Benny Anderssons Orkester firar sitt 10-årsjubileum med att släppa albumet
  • Jubilerar. Benny Andersson har spelat med sin orkester i tio år nu. Det firar de med att ge ut sitt sjätte album, ”O klang och jubeltid”.

När Benny Anderssons Orkester vill spelaPuff på en dansbana, får de sällan plats. Men problem är till för att lösas. I sommar turnerar 16-mannabandet med nytt album och en hel dansbana i bagaget.

Annons

Ett år. Så lång tid behöver Benny Andersson för att skriva minst tio bra låtar. Och nu är ett årsverk klart, tryckt och döpt. ”O klang och jubeltid” heter det sjätte albumet från Benny Anderssons Orkester, BAO.

Skivan rymmer låten ”Vilar glad i din famn”, känd från kronprinsessan Victorias bröllop, och är enligt Benny Andersson typisk för BAO:

– Den är som det brukar vara. Lite spretigt. Det är kännetecknet för BAO. Bandet är så kompetent att vi kan spela precis vad som helst, och då jag inte har några ramar att hålla mig till, blir det som det blir. Ibland en 50-talslåt och ibland en liten polka. Ibland något som närmar sig pop, Bach eller Sjostakovitsj.

Jazz är bannlyst

Men kompositören har ändå gränser. Det finns en musikstil som inte lär hamna på BAO-skivorna.

– Jazz. Jag tycker om äldre saker som Count Basie, men är lite för ung och har ingen anknytning till jazzmusik. Jag skulle inte veta om det var bra eller dåligt om jag gav mig på det.

BAO-låtarna föds i Benny Anderssons studio i Stockholm. Björn Ulvaeus, hans vän och kollega sedan 45 år tillbaka, kommer förbi ibland. Han skriver texter till BAO och nu finputsar duon musikalen ”Kristina från Duvemåla”, som 2012 ska spelas på Svenska teatern i Helsingfors.

Benny Andersson startade BAO som ett ”andningshål” för låtar som krävde fler instrument – och för sällskapet. Tio år har gått sedan dess.

– Det är länge! Jag är förvånad. Orkestern blir viktigare och viktigare. Det är ju egentligen det jag gör nu. Att skriva musik är ett otroligt stimulerande och roligt jobb, varje dag, men det blir lite ensamt. Så att spela tillsammans med andra – det slår allt!

Komplett med kulörta lyktor

Med start 21 juli i Örnsköldsvik ska BAO sommarturnera med en egen dansbana, komplett med kulörta lyktor.

– Vi spelar ganska mycket 40- och 50-talsmusik och då behövs en dansbana. Men spelar man vid dansbanan i folkparker, blir scenen för liten för 16 man. Så nu åker vi runt med en egen dansbana, för att hålla traditionen vid liv. Visst är det en bra idé? Det är vi nog ensamma om på jordklotet.

Han har musik, sällskap och friheten att göra vad han vill. Håller det i sig, verkar det som att sommarpubliken kommer att möta en nöjd kapellmästare.

– Det är bra just nu. Och det har varit bra just nu väldigt länge, säger Benny Andersson.

Mer läsning

Annons