Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betnérs tomma ord

/

Den mest omfattande standupturnén i Sveriges historia är här, står det om Magnus Betnérs pågående turné ”Livets ord”. Synd att han inte passade på att köra vidare på sitt unika och beundransvärda koncept, nu när han får chansen att så omfattande nå in med sina ord i så många svenskars hjärnor. Synd att han då väljer att fokusera på onani, pungvaxning, analsex och fittor av olika karaktär.

Annons

Betnér har jag tidigare sett som en utstickare bland svenska stora komiker. Just för att han valt ordens innebörd framför att bara fiska efter skrattsalvor. Han har vågat beröra känsliga politiska punkter och kunnat sätta fingret på vanliga svenskars stundvis märkliga beteenden. Och han har gjort det med finess. I samma stund som skratten nått ut i lokalen så har också en tanke gått in i huvudet. Betnér har kunnat vara rolig samtidigt som han haft något viktigt och vettigt att säga. Och det har gjort att han i mina ögon varit en beundransvärd komiker.

Men det var före Livets ord. Det var före han valde att avsluta sin nittio minuter långa show med att berätta om hur det gick till att vaxa pungen och stjärten. Och det var framförallt före han valde att extranumret skulle handla om onani och porrsurfning, som något roligt.

Vissa karaktärsdrag finns dock kvar. Som att ständigt vara tidsenlig och ta upp det som ligger folk närmast just för stunden. Som svininfluensan till exempel. Och när det gäller det så är han riktigt bra. Så där bra som bara Betnér kan vara. För han kan få folk att skratta om det som känns jobbigt och lite skrämmande. Ett stort plus är också att han är påläst om den stad han befinner sig i. Och att han inte drar sig för att dissa så väl Gävlebor som lokalpressen. Så länge det finns en substans i det han säger så får det gärna svida lite här och där.

Men den här showen var ändå i det stora hela en stor besvikelse. För det finns tillräckligt många där ute som kan skämta om sex, kiss och bajs. Vi behöver inte ännu en. Särskilt inte en person som har kunnat ge så mycket mer. Om det roligaste Betnér har att komma med är att vaxa stjärten så har mina tidigare argument för att han är värd att se plötsligt blivit väldigt urvattnade.

Mer läsning

Annons