Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bitterljuv blues på en ödslig pub

/
  • Exklusivt besök. Jimmy Zapala har spelat med alla de stora. På söndagskvällen bjöd han och Slidin’ Slim på blues inför en alldeles för liten publik på CC-puben i Gävle.

Ja, vad säger man? En riktigt stor, internationell sessionmusiker som Jimmy Zapala landar i Gävle och det är lika lite folk inne på CC som det är söndagskvällsflanerare ute på de regnkalla gatorna.

Annons

Jimmy Z som spelat saxofon och munspel med alla från Rod Stewart och Eric Burdon till Eurhythmics och Slash, nog är han värd en större publik.

Redan i den inledande, skitiga träskbluesen spelar Jimmy Z ett halsbrytande munspelssolo som får mig att undra om han också sålt sin själ i samma vägkorsning som Robert Johnson. Den andra delen av den här turnerande duon utgörs av Linköpings Slidin’ Slim på sång och slidegitarr. Hans röst känns härligt blåhärdad, man vill ju inte ha sin bluesröst för mycket Wiener Sängerknaben-influerad. Men även Jimmy Z tar över leadsången. ”I’m worried ’bout you, baby” är ett upptemponummer där amerikanens röst leker kull med den egna trynorgeln. Men det är framförallt i de långsammare deep blues-numren som duon får till den där svettiga Mississippikänslan, det är där CC förvandlas till ett hak i amerikanska Södern på 30-talet.

Först efter en halvtimme plockas saxofonen fram och Los Angeles-mannen spelar det instrumentet klanderfritt också. Förstås.

Jimmy Z sjunger The Eurhythmics hit ”Missionary man” där han var med på inspelningen. Duon gör en riktigt, tung rootsy version av 80-talshiten.

De har härlig kontakt med den lilla publiken.

– ”Summertime!” ropar nån som vill höra den gamla klassikern.

– No, man. It’s October. Sorry, sir. säger Jimmy Z och skrattar hjärtligt varpå Slidin’ Slim drar igång nästa blues i stället.

Ja, det stora hålet vad gäller publikintäkter ikväll fylls igen av en avslappnad intimitet som gör att de som ändå är där får känna sig exklusiva för en stund.

Och det är också en fin känsla. Lite bitterljuv. Känslan heter blues.

Erik Süss

Mer läsning

Annons