Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk är bra för Bob hund

/
  • ÅTTA. Bob hund är aktuella med ny skiva. Den första på åtta år. Conny Nimmersjö och Mats Hellquist är medlemmar i bandet.

De var nära att splittras, när ingen behövde slåss för sina visioner.
Nu har medlemmarna i Bob hund börjat bråka igen, med en ny skiva som följd.

Annons

Basisten Mats Hellqvist har redan börjat svara på frågor när hans bandkollega och Bob hunds ene gitarrist stövlar in på skivbolagets kontor i Stockholm, tio minuter försenad.

– Det var inte alls meningen att försöka vara rockstjärna, ursäktar sig Conny Nimmersjö och tar artigt i hand.

Medlemmarna i Bob hund har, trots att de tillhör en av de mest tongivande indiegrupperna i Sverige, aldrig varit särskilt sugna på att leva som uppassade kändisar. Det var delvis därför som de började fundera på att lägga ner, de första åren på 2000-talet.

– Det hade blivit en sådan cirkus, vi tröttnade på oss själva. Så vi satte vårt engelskspråkiga projekt, Bergman Rock, i sjön för att få komma undan, säger Mats Hellqvist.

Men det var också trummisen Mats Anderssons beslut att överge musiken för bokkonsten som gjorde att Bob hund gick i ide på obestämd tid. När vi ses för att prata om den nya skivan "Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk" har det gått åtta år sedan den senaste fullängdaren.

– Det var rätt deppigt, eftersom vi haft originaluppsättning hela tiden. Vi försökte skriva nytt, men tappade styrning, säger Mats Hellqvist.

Och inte underlättade det att flera av medlemmarna hade egna projekt vid sidan av. Kreativiteten, som tidigare varit så kännetecknande för Bob hund, försvann genom andra ventiler.

– Man hade inställningen "gör vad ni vill, jag får ut mitt ändå". Det blev lite blodfattigt, säger Conny Nimmersjö.

Först när medlemmarna fått leka av sig var och en för sig, och de i samband med en festivalturné förra sommaren förstod att de tack vare Youtube-kulturen fått nya tonårsfans, kom tankarna på ett sjätte studioalbum. Under höstens inspelningar har ordningen, eller oordningen, i bandet återställts.

– Vi har slagits om utrymmet igen, vilket jag tycker är bra, säger Conny Nimmersjö.

– Det har varit ganska bråkigt, men konstruktivt. Inte som förr, när vi stod och slängde gitarrer på varandra, skrattar Mats Hellqvist.

Mer läsning

Annons