Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta från Gävle tävlar för Ryssland

/
  • I final. Britta Bergström vilar sig i form inför kvällens  schlagerfinal, där hon tävlar för... Ryssland.

Britta Bergström från Gävle är med i Eurovisionfinalen. Men hon tävlar inte för Sverige, utan för... Ryssland!

Annons

Hon är på plats i Düsseldorf, men deltar inte mer än nödvändigt i schlagerkarusellen. Mest ligger hon i sängen på hotellrummet. Innan hon lämnade Sverige så slet hon så mycket med trädgårdsarbete att hon fick någonting i ryggen, smärtor som fortfarande sitter kvar. Så hon har ständigt spikmatta och smärtstillande medel i närheten. Inför Rysslands kvaltävling i tisdags kunde hon inte ens repa.

Med vid skarpt läge

Men hon hoppade in på scen när det väl var skarpt läge och gjorde vad hon skulle. Så fort numret var över åkte hon hem till hotellet igen med en flaska champagne och kollade resten på tv. Där kunde hon konstatera att Rysslands nummer gått vidare till final.

Hon körar bakom ryske tv-stjärnan Aleksej Vorobjov, som utmålats som Eric Saades främste rival i årets tävling. Men hon har inga moraliska betänkligheter runt att hon skulle kunna fälla Sveriges bidrag i finalen.

Frilansande sångerska

– Nej, jag är frilansande sångerska. Jag sjunger med vem som helst som ringer och vill ha mig.

Och det är inte första gången hon gör det. 2006 körade hon bakom Belgiens bidrag. Men ett par år innan var det Lena Philipsson som hon stod bakom. I den svenska melodifestivalcirkusen har hon varit med ända sedan 1996.

Svenskt team

Att det blev just Ryssland i år har att göra med att Vorobjov har ett svenskt team runt sig. Den som skrivit Ryssands bidrag är exempelvis den svenska stjärnproducenten RedOne.

Vad tänkte du första gången du hörde låten?

– Jag blev lite lättad. När man får frågan så vet man egentligen inte vad man tackar ja till. Men det var en bra, glad och catchy poplåt.

Att tävlingen har miljoner och åter miljoner tv-tittare verkar inte bekymra Britta särskilt mycket.

Kittlande känsla

– Jag tänkte på det lite nu innan semifinalen. Men jag blir egentligen inte nervös av det utan tycker mer att det är en kul, kittlande svindelkänsla. Men det är klart. I det här numret så är det en del tekniska grejer som bara måste klaffa.

Ja, och så får vi hoppas att Brittas rygg håller då...

Eller inte.

Mer läsning

Annons