Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför dröjde Håkan Hellströms album

/
  • Hur tänkte du Håkan Hellström? Det tog nästan två veckor innan

Håkan Hellströms nya album hyllas av samstämmiga kritiker. Skivan säljer bra, men det tog nästan två veckor innan den nådde Spotify.

En medveten försäljningsstrategi?

Annons

"2 steg från paradise", men 13 dagar från Spotify. Håkan Hellströms nya album var en av årets mest emotsedda svenska skivor. Plattan krossade allt motstånd och gick rakt in som etta på albumlistan. Enligt branschtidskriften Musikindustrin sålde skivan tio gånger bättre än listans tvåa, Larz-Kristers "Små ord av guld".

Ovanligt dröjsmål

Håkan Hellströms skivbolag Universal ligger i framkant när det gäller digital distribution, ändå dröjde det nästan två veckor innan "2 steg från paradise" dök upp på Spotify. Först i förra veckan gjordes den tillgänglig på den populära musiktjänsten.

– Mig veterligen är det här första gången en svensk artist väntar så här länge med att släppa skivan på Spotify, säger Lars Nylin, chefredaktör för branschorganisationen Musikindustrin.

Inget vinstintresse

Martin Glemme är ansvarig för digital försäljning på Universal. Han förnekar att det skulle ligga vinstintresse bakom att fördröja utgivningen av Håkan Hellströms album på Spotify.

– Vår utgångspunkt är att allt ska komma upp på releasedatum. Ibland kan det vara svårt med utländska artister, men det är ingen uttänkt strategi från vår sida. I det här fallet fördes det diskussioner med olika parter och till slut landade vi i att släppa den nu. Det är den första svenska artist som det blivit så med, säger han.

Vad var argumentet för att vänta i två veckor?

– Det fanns flera olika skäl. Det främsta var att det här ska ses som ett album, ett enskilt verk. När det ligger på Spotify lyssnar man på låtarna mer var för sig än på hela albumet med konvolut och texter till.

Stora utländska artister är ofta restriktiva när det gäller digital distribution och det är inte ovanligt att det dröjer innan album finns tillgängliga på Spotify. Supergrupper som Beatles och Metallica har valt att helt ignorera tjänsten.

Carl Cato / TT Spektra

Mer läsning

Annons