Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DeDam: "Nu har vi utvecklat vår egen mustasch"

/
  • Hej Sverige. Olle Hedenström,Ola Swärd, Jani Lehtinen, Robert Hansen är DeDam. Martin Borgh är nyrekryterad men inte med på bild. I dag ger de sig ut på turné.

Efter att ha mognat på hemmaplan under sex års tid ger sig Sandviken-Gävlebandet DeDam nu ut på vägarna för att börja avverka rikets klubbar.

Annons

Gänget, som nyligen utökats till en kvintett, startar vändan i kväll på Stockholms Sovjetinspirerade hak KGB. Gitarristen Olle Hedenström är förväntansfull.

– Stället är populärt och som det låter just nu kommer det bli en massa folk, berättar Olle. De senaste dagarna har vi repat intensivt för att få in vårt nytillskott Martin Borgh (hammondorgel) i allting, och det har skrivits en hel del nya bitar som får premiär på vägen.

Nervositet av något som helst slag känner de rutinerade killarna inte av. De hoppas på att få gå in i närkamp med sin publik.

– Vi är inte blyga av oss, hela idén med att spela musik är att göra ett intryck på folk. Att se de där personerna släppa sina öl och ge sig upp för att dansa, det är vad man lever för. Att få till ett sväng som de inte kan värja sig mot.

Just den sortens sväng fick manskapet bevisligen till då det hyllades av tidningen Groove för att ha utfört ett av förra årets bästa gig, som kompband åt rapparen Prop Dylan på festivalen Peace & Love.

– Det ska inte förnekas att man tog den utmärkelsen till sig. Både jag och Jani (Lehtinen, sångare och gitarrist) har haft massor av band men det här är det man fått bäst respons med. Extra bra känns det när någon utanför ens uppenbara lyssnarkrets uttrycker sig så positivt.

Den sjuttiotalsinspirerade rock’n’roll DeDam står för upplever just nu något av ett uppsving i Sverige med akter som Örebros Witchcraft och Graveyard från Göteborg i rampljuset. En hajp som Olle välkomnar.

– Jag är mest förvånad över att det inte är såhär hela tiden med tanke på hur bra det låter. Själv har man väl inte märkt av det ökade intresset på mer än att det dyker upp lite fler speltillfällen, men så kör vi inte riktigt samma stuk som banden du nämner heller. Det är fantastisk musik i vilket fall, så visst blir man glad över att folk får upp ögonen för den.

Gruppen, som kompletteras av rytmsektionen Robert Hansen (bas) och Ola Swärd (trummor), flyttade kollektivt till Borlänge 2006 för att plugga musik. Men har nu återigen sin bas i hemtrakterna.

– Flytten innebar mycket för oss som band, reflekterar gitarristen. Med endast DeDam att fokusera på utvecklades vi betydligt snabbare. Vårt uttryck har blivit vårt eget, tidigare var influenserna mer uppenbara. Nu har vi utvecklat vår egen mustasch!

Mer läsning

Annons