Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går fort för makthaverskan

De är alla under 20 år och hade sin första spelning för ett år sedan. Då kunde de inte spela och hade kastruller som trummor. Nu släpper Makthaverskan sin debut och är redan hyllade.

Annons

Makthaverskan startades av Hugo Randulv och Andreas ”Palle” Wettmark våren 2008 och började ta form när de gamla skolkompisarna Maja Mathe Milner och Irma Krook hoppade på. Sedan gick allt väldigt snabbt.

Första spelningen för ett år sedan i ett ockuperat hus genomfördes utan riktiga instrument och färdiga låtar, men gav mersmak.

Jämförelser

En demo ledde till ett skivkontrakt med på Göteborgsetiketten Luxury som också gett ut Skansros och Franke. Fast just det där med jämförelser med andra band har Makthaverskan hört till leda.

– Det är som att bara för att vi är ett gäng svartklädda typer, så måste vi jämföras med Joy Division! Säger Palle Wettmark lite irriterat.

Joy Division är en referens som annars är ganska klockren när man lyssnar på Makthaverskans avskalade låtar. Ett annat band som nämnts till leda är Broder Daniel och ytterligare ett är Souxsie and the Banshees.

– Fast det känns som att folk har missat att jämföra oss med The Cure, säger Hugo Randulv.

– Souxsie är man ju lite stolt över att jämföras med, säger Maja Mathe Milner.

Med så många röster och åsikter är det lite konstigt att Makthaverskan kallat sig själva just Makthaverskan, men som en del annat är också namnet taget lite på en höft.

– Det var en kompis som använde det namnet på en blogg eller något, så vi tog det. Innan hette vi Kuratorn! säger Maja Mathe Milner – inte att förväxla med den som har makten.

– Nej, det är viktigt att säga: Vi är ett demokratiskt band där alla bestämmer lika mycket. Vi är alla Makthaverskan.

Annons