Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det låter gudomligt

/

Den stora succén för direktsändningar av opera på bio krossar alla fördomar om att opera skulle vara en genre för en liten överklasselit i de stora städerna.

Annons

Det finns i själva verket ett stort operaintresse bland alla möjliga människor, som glatt fylkas i biosalongerna från Emmaboda till Åmål, när det vankas direktsändning från Metropolitan i New York eller andra operahåll.

Det är inte bara de gamla vanliga publiknumren som ”Carmen” och ”Tosca” som drar publik utan även mindre vanliga verk. Innevarande säsong startade till exempel i mitten av oktober med Donizettis ”Anna Bolena”, en opera som inte spelats här i landet sedan den fick sin Sverige-premiär 1844.

Nu var det kanske inte verket som sådant som drog utan titelrollsinnehaverskan Anna Netrebko, som väl får gälla som det hetaste namnet i sopranvärlden för närvarande. Tätt i hasorna på denna biopremiär kommer nu hennes ”Anna Bolena” på dvd, dock inte från Met utan från Wienoperan förra våren, där hon gjorde sensation vid sin rolldebut som den olyckliga engelska drottningen. Även här har hon sin drömpartner, mezzon Elina Garanca, med i rivalrollen som Giovanna Seymour.

Anna Netrebko lever upp till alla förväntningar. Hennes röst är enastående vacker, tät, expressiv och fullkomligt egaliserad från djupet till höjden. Den har blivit dunklare med åren, och faktiskt är det ibland Garanca med sin intensiva och klangligt likartade röst, som står för ljuset i duetterna trots sitt mezzoläge. Den riktiga svärtan står Ildebrando d’ Arcangelo för i rollen som den här ovanligt skurkaktige Henrik VIII i den inte så litet fria historieskrivning som gäller i den här operan. I det psykologiskt endimensionella men välklingande tenorpartiet briljerar Fernando Meli.

Det låter alltså gudomligt men tyvärr är Eric Genoveses regi vådligt statisk och fantasilös. Det handlar mest om kostymuppvisning i sakta mak. Anna Netrebko elektrifierar ändå som den arma Anna, men jag har sett henne på scen ett par gånger och vet att hon kan spela betydligt bättre teater än så här om hon får chans.

Lennart Bromander

Mer läsning

Annons