Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duon som inte väjer för något

/
  • Frispråkigt. Den svenska rappduon Stockholmssyndromet sparar inte på krutet i sina låttexter. På sitt senaste album ”Underhundar LP” rappar Starvin Mar och Rikard ”Skizz” Bizzi om allt från våld och droger till kärlek och... rumpor.

De tänker kidnappa oss med sin musik tills vi tycker om den. Duon Stockholmssyndromet rappar ocensurerat om våld, droger och lårpartier, och råder lyssnaren att ta det med en nypa salt.

Annons

”Stockholmssyndromet” känns igen från ett gisslandrama i 70-talets Stockholm, där gisslan utvecklade sympatiska känslor för kidnapparen. Det var Rikard ”Skizz” Bizzi och Starvin Mar fullt medvetna om när de döpte sin svenska hiphop-duo.

– Vi kom med något helt nytt som vi trodde att folk skulle förkasta, men visste att vi har en så unik och kvalitativ grej att ingen kommer undan. Så vi kidnappar i princip folk, genom att synas och vara i deras öron tills de identifierar sig med oss och gillar oss, säger Skizz.

Stockholmssyndromets musik kallas ofta ”tung”, ”uppriktig” och ”mörk”. Den mixar dansanta beats med syntslingor och ljudupptagningar från radionyheter, vinjetten till barnprogrammet ”Joelbitar” och gamla pilsnerfilmer. Musiken hyllas för att den sticker ut i hiphop-Sverige, men kritiseras av samma skäl.

”Med en nypa salt”

Album nummer två, ”Underhundar LP”, föddes när duon spelade in en EP. Låtarna behandlar mord, svikare, droger, politik, ”fula brudar” och kärlek. Kontroversiella texter, tycker vissa. Men enligt Skizz övertolkar man i så fall det man hör.

– Vi säger bara vad vi tänker och ibland blir det inte världens finaste språk eller så jävla politiskt korrekt. Vi försöker inte vara häftiga. Visst överdriver jag vissa sidor av mig själv, men jag skulle aldrig rappa om något som inte kommer inifrån. Tar du det för vad det är – humoristiskt och med en nypa salt – kan du se att det inte riktigt är som du först trodde.

Stockholmssyndromets singel ”Lårparti” har kallats för sexistisk, men duon håller inte med.

– Folk blir upprörda för de tycker att vi objektifierar kvinnor. Och ja, det gör vi i den här låten. Den handlar om att vi tycker om köttiga lårpartier, men jag tycker inte att det är negativt. Vi säger inte att kvinnors enda värde sitter i deras lår. Det är en rolig låt, inte mer än så, säger Skizz.

Starvin Mar fortsätter:

– Det är en hyllning till kvinnan. Innan hade vi bara killfans, men nu är det fett med brudar som gillar ”Lårparti”. När de gillar det här, har de fattat poängen.

Stockholmssyndromet tror att de förändrar samhället lite, när deras fans måste tänka till för att exempelvis försvara låten ”Lårparti”. Framöver vill de spela in fler album. De jobbar med nya låtar, har ett par spelningar på gång och hoppas på fler.

– Vi vill spela överallt! säger Skizz.

Rebecka Ljung/TT Spektra

Mer läsning

Annons