Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebbots spontanitet och lekfullhet imponerar

Annons

Plötsligt står han bara där framför oss på stora scenen i Stadsparken, Ebbot . Iförd sin karaktäreristiska uniformsjacka och lika obligatoriskt: den nonchalanta scarfen.

Inledande ”Barrington street” ger en fingervisning av vad som komma skall. Men det känns ändå aldrig mer än ett intro som inte riktigt griper tag om publiken.

Fast redan här anar man också det intressanta mötet mellan bandet New Places Orchestras svala proffsighet och Ebbot Lundbergs avväpnande charm. Han lyckas med sin stora scenpersonlighet popifiera och tillgängliggöra jazzen fören större målgrupp än den redan invigda – vilket är en bedrift i sig.

Publiken älskar honom trots ett stundtals mumlande mellansnack och att han är svindlande nära att säga Eskilstuna istället för Sandviken vid ett tillfälle. ”Det var nära att jag gjorde en Kungen”, som Ebbot skämtsamt säger och räddar situationen.

Ebbot med New Places Orchestra

Med ”Hong Kong blues” visar han hur väl hans hesgrova röst har utvecklats med åren. Han behöver inte ens odla nyanserna eller svårmodet – han får fram det bara genom att öppna munnen.

Fast kvällens starkaste upplevelse, både gällande vokalist och solist, är utan tvekan ”Second life replay”. Ebbot kommer igång både i sitt scenuttryck och sin dans och överger de minimala rörelserna sen tidigare. Han pressar även rösten till nya höjder. Och Susana Santos Silva på trumpet gör ett mycket vackert solo vars melodi vecklar ut sig i tältet på stämningsfullaste vis.

Där kunde spelningen gärna fått sätta punkt för min del. För ”One of us here”känns ganska tam och repetitiv. Den kommer aldrig riktigt igång trots bandets stundtals lysande insatser. Inte heller Ebbots röst kommer här till sin rätt.

Men som tur är blir spelningen till en vacker helhet som både talar till Ebbotsfans och jazzälskaren.

Det bästa är känslan av spontanitet och lekfullhet som Ebbot förmedlar. Allt som oftast verkar det som om Ebbot frångår gruppens körschema. Och för publiken är det ljuvligt - det är precis som allt kan hända.

Ebbot Lundberg med New Places Orchestra

Bangen, Jazz- och bluesfestival.

Stadsparken, Sandviken. 1 juli.

Betyg: 4 av 5

Mer läsning

Annons