Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electric Religions har planen klar: "Det räcker med att slå i en stad i Kina"

/
  • Steven Kautzky Andersson och Håkan Åstrand i studion i Musikhuset.
  • Omslaget till
  • Hela bandet: Steven Kautzky Andersson, sångaren Neili Bjerring, Håkan Åstrand och Mikael Nordmark.

Spelningen i Gävle kommuns samarbetsstad Zhuhai inför 30 000 människor gav mersmak och en känsla av att "Nu börjar det hända saker".
Planen är klar. Kina är målet men det behöver inte nödvändigtvis innefatta hela landet.

Annons

"Duality of the universe" är namnet på Gävlebaserade Electric Religions debutalbum – som slutligen släpptes den gångna onsdagen efter ett knippe demos och livespelningar sedan 2012.

Det räcker egentligen med att titta lite snabbt på albumomslaget för att förstå var influenserna, i alla fall delvis, kommer ifrån. Kina är också bandets fokus nu för tiden.

Steven Kautzky Andersson, bandets gitarrist och grundare, har provat på all möjlig musik genom åren – östeuropeiska influenser, japanska, turkiska.

– Någonstans har jag väl alltid tänkt att om jag bara är hygglig på gitarr och sedan kanske kan krydda med andra typer av influenser... Att jag på så sätt kan få en publik som gillar det jag gör, säger han.

Han kallar det för en "naturlig drivkraft att välja en annan väg". Han erkänner villigt att jakten på uppskattning är en stor drivkraft. Trummisen Håkan Åstrand, bandets andra Gävlebaserade medlem, nickar igenkännande bredvid.

– Men när allt kommer till kritan gör man ju det här för att man älskar det bara, jag hade ett par mindre aktiva år, det blev förstås mycket fokus på barnen till exempel, och jag saknade verkligen livet som musiker, fortsätter Steven.

Nu väntar en release-spelning på Dirty Harry i Gefle hårdrocksklubbs regi. Sedan väntar alltså Kina igen och ett antal spelningar. Målmedvetenheten att faktiskt slå stort bubblar upp till ytan så fort Kina kommer på tal.

– Kina har inneburit en helt ny värld och en enorm kick för oss. Att vi verkligen har känt att publiken tyckt om det vi gör på scenen och bara det faktum att flyga mellan spelningar har varit häftigt, säger Håkan Åstrand.

– Kina är ju som en hel världsdel. Det räcker med om vi fokuserar på en stad. En stad kan ha 10 miljoner invånare, så det är så vi försöker få det att fungera, avslutar Steven Kautzky Andersson.

Mer läsning

Annons