Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glad pessimist

/

I morgon kväll spelar Lars Demian på Spegeln i Gävle. Vi ringde upp honom och frågade varför allt kommer gå åt helvete.

Annons

Du åker runt och spelar rätt mycket?

– Ja. Det är det som är mitt jobb, det är ju så jag tjänar mina pengar. Och nu för jag väl köra vidare på det, det är för sent att omskola sig till tandläkare nu. Ibland kan jag bli lite trött av att tänka på det. Jag har ju gjort det här i över tjugo år nu. Och man behöver ju inte bli tandläkare egentligen, man kan ju göra musik åt andra, eller man kan göra musik för film, eller man kan skriva böcker. Det finns egentligen mycket man kan göra om man är musiker och historieberättare. Men sedan när jag kommer upp på scenen tycker jag ändå alltid att det känns jättebra, jag får spela med musiker som jag tycker om och möta människor som tycker om det jag gör och berätta om saker som jag själv går och tänker på.

Vem är David Tallroth?

– David Tallroth är min medmusiker och medproducent och han följer med mig på den här turnén. Han är en grym gitarrist för det första, men han spelar även bastuba och trumpet och han kan trumma med fötterna också. Han är som en hel cirkusorkester i en och samma person. Det är bara han och jag och ju färre man är desto fler grejer behöver man på scenen. Det blir ju omväxling på det viset. Jag vill ju inte heller sitta bakom ett piano i en och en halv timme, det blir för statiskt. Jag vill kunna resa mig upp ibland också. Och i och med att han kan spela så mycket kan vi få ett stort sound fast vi bara är två personer.

Du har kallat dig själv för en glad pessimist?

– Det kan nog stämma. Och det stämmer nog fortfarande. Jag själv är väl en ganska glad människa.

– Men om man höjer perspektivet lite så är det inte så lätt att vara optimistisk. Så det är väl därför jag gör de här låtarna, för att bearbeta allt och få ur mig skiten.

Vad är det som gör dig pessimistisk?

– Det räcker med att man slår upp en dagstidning eller tittar på nyheterna. Ser det bra ut för världen? Sätter man sig där och säger: ”kolla, vad sjysst!”? De rika blir rikare och de fattiga blir bara fattigare, skolan faller ihop och vi har en regering som... Men egentligen spelar det ingen roll vilken regering man än har tror jag, alla ser bara till sina egna intressen.

Kan man göra någonting åt det?

– Jag tror tyvärr att hela det här systemet måste kollapsa först, men det jobbar ju så in i helvete på att köra sig självt in i väggen så det ska väl inte behöva dröja så länge. Jag menar ur ett historiskt perspektiv nu. De här krafterna är så starka och så inkörda så innan kollapsen tror jag det är svårt att förändra någonting. Jag menar, julhandeln kommer ju att slå rekord i år också. Och då bli alla såhär: ”WOOHOOOO!” som att det är någonting bra. Men det är inte bra egentligen, det är förjävligt. Jorden håller på att gå under och vi jublar åt vår egen masskonsumtion.

Mer läsning

Annons