Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hälsing i stan

/
  • Tillbaka i verkligheten. Kritikerfavoriten Ulf Stureson inviger Joe Hill-gårdens nya sommarscen i kväll.

Kritikerhyllade Ulf Stureson är fortfarande en av musiksveriges bäst bevarade hemligheter.
I kväll spelar han på Joe Hill-gården i Gävle.

Annons

Upptakten till Ulf Sturesons solokarriär är legendarisk bland fansen. Först förlorade han brodern Pär, dödad i en trafikolycka på moped. Kort därefter dog också systern Anna i cancer. Under den terapi som följde skrev Ulf samtidigt skivan ”I overkligheten”, en skiva som fortfarande vibrerade av närheten till döden, och därigenom också till livet.

Det här var alltså de omständigheter som gjorde Ulf Stureson till den han blev efter att han slutat spela med de legendariska hälsingarna Traste Lindéns kvintett. Han blev en singer/songwriter för vilken lyriken är absolut nödvändig. Och som sådan har han också utvecklats under de tre album som följt debuten.

Ulf Stureson har varit kritikerfavorit under hela resan. Han har jämförts med Nick Cave och Lloyd Cole, och många har vittnat om att de gärna sätter något av hans album på en topp-tio-lista över de bästa svenska skivorna någonsin. Men för de allra flesta är Ulf Stureson fortfarande en märkligt välbevarad hemlighet.

När På Gång når honom är han på semester i sina gamla barndomstrakter, Alfta i Hälsingland.

– Ja, eller mest semester i alla fall, korrigerar han sig. Jag ska ju spela också.

I kväll spelar han på Joe Hill-gården i Gävle, ett ställe han har besökt tidigare även om han får leta långt tillbaka i minnet.

– Vi var där någon gång på Traste Lindén-tiden. Då fick man lära sig lite om Joe Hill. Jag kom ihåg att vi pratade om det med våra föräldrar sedan när vi kom tillbaka. Då fick man veta lite mer. Någon kanske kunde någon låt av honom och sådär.

Det var 2007 Ulf Stureson gav ut sin senaste skiva ”Beroende”. Men han har inga konkreta tankar på något nytt album, och låter inte särskilt sugen heller.

– Nej, jag ska inte utesluta att det kan komma något nytt, men jag är väldigt långt ifrån att göra ett album nu. Man måste få tillbaka lusten för att kunna göra det.

– Javisst! Att spela är roligt. Spelningar är ju också en helt annan grej, det ju offentligt och man får omedelbart respons från publiken.

Ulf Stureson berättar om sin publik:

– De fans som finns är väldigt hardcore, det har de varit ända från början. De skriver väldigt personliga grejer, på mejl eller i brev eller på myspace. Och så kommer de fram efter konserter och pratar. Det kanske inte märks så mycket under själva konserterna, de skränar och vrålar inte längst fram. Men det märks efteråt, när konserten är slut.

Mer läsning

Annons