Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En musikalisk mästare gästar Konserthuset

/

Bobby McFerrin är så mycket mer än ”Don’t worry, be happy”.
Han är en musiker som behärskar allt från pop till klassisk musik.
Med andra ord en perfekt artist för Konserthuset.

Annons

Ordet”renässansman” slängs ofta vårdslöst omkring, men när det används för att beskriva Bobby McFerrin kan man bara nicka.

McFerrin är en musikman som inte ryms i någon genre. Och då talar vi inte om små subgenres – han rör sig mellan jazz, klassisk musik och pop, med den gamla dängan ”Don’t worry, be happy” som mest kända verk för den breda allmänheten.

Men han har hunnit med mycket, mycket mer.

– Det är att vara där i sången och i ögonblicket när musiken skapas som jag älskar mest, säger han i ett citat på sin hemsida.

Under karriären har han hunnit med att samla på sig tio Grammy-statyetter.

Han sjunger, dirigerar, komponerar, spelar, utbildar; han täcker in hela det musikaliska spektrat. Rösten används som ett instrument, och han har kallats en ”röstens upptäcktsresande”. McFerrin har jobbat med New Yorks och Wiens filharmoniker, Herbie Hancock med flera.

För Konserthuset är han den perfekta bokningen, eftersom han rör sig mellan alla musikformer som ska rymmas i lokalerna, och här kan de kryssa för alla genrer i en och samma artist. Bobby McFerrin gör bara två Sverige-spelningar, varav en alltså är här i Gävle och den andra i Vara.

– Vi allierar oss gärna med dem, sa konserthuschefen Beryl Lunder när vårprogrammet släpptes.

Eftersom dessa två scener ligger långt ifrån varandra konkurrerar de inte om samma publik, och Gävle kan nog räkna med en del långväga gäster i kväll.

”Han är inte blott en musiker värd respekt, McFerrin är också en underhållare som lockar publiken till sig, vilket är precis den typ av artist som den klassiska musiken i dag behöver”, skriver dagstidningen Seattle Post Intelligencer.

Om honom har också sagts att hans gåva till publiken är att kunna förvandla konsertlokaler till lekplatser, ställen fyllda av lycka.

På läpparna har Bobby McFerrin allt som oftast ett smittande leende.

Mer läsning

Annons