Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En resa på 75 år med Sandvikens symfoniker

/

Annons

En dubbel historielektion blir det när Sandvikens symfoniorkester firar 75-årsjubileum på lördagskvällen. Jubileumskonserten bjuder på musik orkestern spelat under de gångna 75 åren – och konferencier Elvert Eriksson, Sandvikens egen storyteller, serverar historisk kuriosa mellan styckena.

Konserten inleds med August Södermans Festspel och vi får hurra för jubilaren innan kvällens solist Olle Persson, baryton, gör sin första entré för att sjunga Wilhelm Stenhammars Flores och Blanzeflor.

Blommornas vals ur Tjajkovskijs Nötknäpparen följer, det första stycket där flera av orkesterns olika sektioner, däribland träblåset, får chansen att visa upp sig.

Det blir också schlager, i form av Melodifestivalvinnaren från 1965, Dag Wiréns Annorstädes vals, som ju arrangerades och också dirigerades i festivalen av William Lind. Lind har betytt mycket för Sandvikens symfoniorkester och konserten är både en jubileumskonsert och en hyllning till honom.

Det är ingen vidare publikfriande första halva av konserten. De lättsamma bitarna är färre och kanske hade vi inte behövt fullt så mycket av Sandvikens – eller Sandviks – historia mellan musikstyckena. Det kompenserar man genom att avsluta första akten med att låta publiken vara delaktig, i en riktigt knivig musikfrågesport.

Efter paus är det desto roligare, med ett uruppförande av harpisten Stina Hellbergs nykomponerade Some Western Wind. Hellberg blir också tilldelad stipendium ur William Linds minnesfond under konserten. Synd bara att uruppförandet är otursdrabbat, bland annat av onödiga teknikbekymmer. Men musiken hon skrivit är spännande och låter inte alls som vad man förväntar sig av musik för harpa och symfoniorkester.

Sedan blir det fart i form av flera pigga marscher, William Linds Högbomarsch och Taubes Fritiof Anderssons paradmarsch där Olle Persson medverkar på nytt. Innan jubileumsfanfaren framförs också Linds Parafras över gånglåt från Torsåker, ytterligare ett stycke där musikerna i orkestern, från fagott till piccola, träder fram.

Allra roligast är extranumret: ett potpurri ur musikalen West Side Story.

 

Annons