Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enastående Emmanuel

/

Först är det Theresa Andersson som får mig att tänka: hur fasiken ska Emmanuel kunna toppa det här?

Annons

Naturkraften och multiinstrumentalisten, sprungen ur de gotländska myllorna men numera boende i New Orleans, går på knock och fångar publiken direkt.

Theresa Andersson spelar elektrisk violin, akustisk gitarr och percussion. Dessutom använder hon en speciell teknik där hon samplar sig själv, livs levande och mitt under själva spelningen. Lägger sedan på sång, gitarr och olika rytmer och får till ett skönt sväng.

Medan kompet spelas upp kan hon improvisera fram och tillbaka med sin underbara stämma, sina livsbejakande melodier och solon på stränginstrumenten. I låten ”Birds Fly Away” går en barfota Theresa loss till Smokey Johnson och hans samplade trumbeat. Ifrån en medhavd vinylplatta som hon placerat på skivspelaren . Det är innovativt, annorlunda och jag bara älskar det.

Den okrönta kungen av fingerpick guitar style, Tommy Emmanuel, inleder sitt set med ett knippe instrumentala nummer. Jag kan nästan lova er att en skickligare gitarrist kommer ni inte att få uppleva här igen. Någonsin. Emmanuel är oerhört respekterad i musikkretsar och har på senare år vunnit många fina priser.

Samtidigt är han en trevlig prick som ser ut som vem som helst och som ofta och gärna skämtar och bjuder oss på skratt från scen. Ett av dem är när Emmanuel berättar om Dim som har kört ända från Amsterdam för att kränga Tommys merchandise. Och vill vi vara snälla att handla så att bilen (fylld med cd, dvd och annat) inte blir så tung på vägen hem?

En halvtimme in i spelningen väver Tommy Emmanuel ihop ett enastående medley på några av Beatles mest kända låtar. Vi får höra: ”Here Comes The Sun”, ”When I’m 64”, ”While My Guitar Gently Weeps” och ”Day Tripper”.

Emmanuel är så bekväm i sitt musicerande att det ser löjligt enkelt ut när han spelar på sin gitarr. Kommer att tänka på Al DiMeola, men undrar om inte också han ligger i lä i jämförelse med Tommy Emmanuels briljans? Han framför den suggestiva ”The Trails” från 2011-års platta Little By Little. Låten komponerade australiensiske Emmanuel som en slags hyllning till Navajoindianerna i USA.

Det blev en perfekt musikkväll på Konserthuset i Gävle och härmed delar undertecknad ut sin första femma. Tack och bock, Theresa och Tommy!

Jonny Hjortfors

Mer läsning

Annons