Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energi på gott och ont

/
  • Lite av varje. Som komiker fungerar Claes Malmberg, men han har en röst som är anpasssad för allt annat än sång.

Annons

Som showens titel antyder lever Claes Malmberg i allra högsta grad, mellan varven går hans vitalitet till och med överstyr. Energin är Malmbergs största fördel såväl som nackdel. När han arbetar upp sig i fartfyllda haranger underhålls man av hans blotta närvaro men när maxhastigheten nås och själva poängen ska levereras händer det att den försvinner i det nasala pipande som mannens röst blir i dennes mest kritiska tillstånd.

Som komiker är det också så Malmberg fungerar överlag, målet är sällan höjdpunkten utan det är resan dit som utgör behållningen. Efter att han snackat sig genom en lång anekdot om hur det kom sig att han teaterdebuterade i rollen som gökunge har man dragit på smilbanden så många gånger att man hunnit glömma planteringen han gjort tio minuter tidigare som är tänkt att sätta snurr på poängen om att föreställningen ledde till att komikern fann sin sexuella identitet.

Mellan de hetsiga ordattackerna bjuds det på 70-talsrock signerad bland andra Bob Dylan, Randy Newman och AC/DC. Bandets insats är oklanderlig men Malmberg själv har en röst anpassad för allt annat än sång. Att höra honom missa toner medan ”The times they are a-changin’ ” spelas i lugn takt går an men under slakten på ”Highway to hell” blir sekundärskammen övermäktig. Betydligt bättre show bjuds det på när Malmberg söker sig ut i publiken och bland annat ägnar fem minuter åt att sätta en stackars karl som rest sig upp för att gå på toaletten i fokus. Därefter är det plötsligt ingen som vill räcka upp handen och medge att de vare sig läst Tomas Tranströmer eller varit i Frankrike när frågorna kommer på tal.

Det är i slutändan få skämt man bär med sig från föreställningen och upplevelsen summeras snarare som gemytlig än hysterisk. Med i beräkningen får man ta att Claes Malmberg medvetet riktar sig till en målgrupp som till skillnad från mig hunnit fylla 25 två gånger. Som scenpersonlighet aktad imponerar veteranen med en orubblig självsäkerhet och självklar publikkontakt som få skapar lika snabbt. 

David Jannati

Mer läsning

Annons