Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik lämnar "Idol" bakom sig

/

Popunder, flickidol, tv-stjärna. Erik Grönwall har inte hunnit släppa sin ”Idol”-skiva:

Nu förbereder han den riktiga debuten.

– Det blir mer från hjärtat, säger han.

Annons

För exakt 48 timmar sedan avslutade Erik Grönwall inspelningen av sin debutskiva.

I klädd skinnjackan från ”Idol”-finalen i Globen sitter han nu på skivbolagskontoret och försöker hålla huvudet uppe.

– Så fort man sätter sig ned så känner man tröttheten komma, säger han och ler snett.

Det har gått sju dagar sedan vinsten i ”Idol 2009”. Debutskivan – innehållande låtar från tiden i programmet – har inte tryckts än.

I dag, måndag, släpps den i butik.

– Jag åkte direkt från efterfesten med tre timmars sömn. Vi spelade in tre låtar på lördagen, fem låtar på söndagen och sedan avslutade vi med två låtar i måndags. Jag har åkt runt till olika studior och jobbat med olika producenter för att hinna med att få ut skivan till helgen, säger Erik Grönwall.

Hade du önskat mer tid i studion?

– Jag hade inte tjänat på att lägga ned mer tid. De här låtarna sitter i ryggmärgen när man har övat dem och repeterat dem så mycket. Det känns perfekt att avsluta hela ”Idol”-kapitlet och sätta punkt med den här plattan. Jag känner mig otroligt taggad på att få fokusera på mitt eget. Nu börjar det på riktigt.

Ett skönt avslut

Att skivan kan uppfattas som en tv-produkt snarare än ett konstnärligt avtryck är han medveten om.

– Hela ”Idol” är ju en tv-produkt, det har varit synligt varje fredag i elva veckor. Det vore konstigt om man inte kände så. Att folk ser det som en tv-produkt kan jag förstå. För mig handlar det om ett skönt avslut på en grej som startade min karriär. Det är perfekt att få punkt. För det är på andra skivan jag gör mitt eget. En cover kan alla få göra.

Ser du den kommande skivan som den riktiga debutskivan?

– Ja, för mig känns det mer som det. Det blir mer från hjärtat. Det är som när du skriver din signatur, du sätter ditt namn på det. Så det är fullt fokus på den.

Inspelningarna förväntas börja nästa år och han har stora visioner:

– Jag kommer att börja fila på låtar under våren, jag känner ingen stress. Jag vill ta den tid som behövs för att det ska bli så bra som möjligt. Det känns som att det är den skivan som avgör om man bygger upp en karriär. I stället för att ha hetsat in en platta där du inte får titta över låtarna... Drömmen är att spela in en skiva med potential att slå utomlands.

Musiken som gäller

Med en veckas distans till ”Idol” har han redan börjat blicka tillbaka.

– Det är den absolut sjukaste tiden i mitt liv. Det är som att gå igenom puberteten, det händer så mycket i kroppen, och mentalt. Man utvecklas som människa, du börjar förstå vem du är, säger Erik Grönwall.

Hur känns det att bära med sig idolskapet?

– Utan ”Idol” hade jag inte varit där jag är nu. Sedan ifall man vill att jag ska heta ”Idol”-Erik eller ”Bonde söker fru”-Erik lägger jag ingen värdering i. Nu är det musiken som gäller.

Mer läsning

Annons