Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evor för evigt

/
  • Snart 60. Anrika Evakören i Gävle hälsade sommaren med traditionell konsert på Engeltofta. Sångarna hade både visor,musikallåtar och barbershop på programmet och gjorde sitt bästa för att få publiken på soligt humör. Evakören kan förresten ses och höras på youtube också, det anade man inte.

Annons

Nu är det sommar för nu har Evakören haft sin traditionella försommarkonsert på Engeltofta! Likaväl som det är en inledning på sommaren, så är det terminsavslutning för kören som nu får sommarlov. Nu gäller det att ladda batterierna inför det stora jubileum som stundar nästa år.

Evakören fyller nämligen 60 år 2010 och firar med en jubileumsföreställning på Gävle Teater i mars.

Men den äldsta damkören i Sverige är man inte, det var visst en i Stockholm som hann före (Kristinakören som startade redan 1929). Undrar om Ingrid Wickberg anade att kören skulle finnas så länge, när hon startade den med några grannar och bekanta.

Under årens lopp är det många dirigenter som kommit och gått, ett tag hade man till och med svårt att få någon över huvud taget – så kören var faktiskt vilande under en kort period pga det. Men nu har man hittat en som verkar trivas bra med kören, Stellan Alneberg, som också leder Concordia och Gefle Drängar.

Jag har själv varit en ”Eva”, slutade för några år sedan, så vän av ordning undrar väl hur jag kan skriva en neutral recension av något jag själv varit del av, utan att vara färgad och snäll. Men jag försäkrar, här används inga silkesvantar utan jag är lika ärlig och kritisk som vid alla mina recensioner. Jag kanske svävar ut i nostalgiska minnen, men det bjuder jag på, de påverkar inte mina åsikter.

Konserten på onsdagen hotades av tunga, mörka moln och regn, men lagom till konsertens början kom solen fram. Inte för att det påverkade musiken, man framträdde inomhus, men det var klart roligare att se den soliga grönskan än mörker och blöta utanför fönstren.

Evakören gjorde sitt bästa för att få oss på sommarhumör, det bjöds på barbershop, visor, musikal med mera.

Och som så många gånger förr hade kören musikaliskt stöd av Jan Wikegård med musiker, denna gång en trio.

Här fanns den vackra ”Summertime” ur Gerschwins ”Porgy & Bess”, ”Chanson d’Amour” à la Manhattan Transfer och ”Honung”.

Premiär var det för Erroll Garners ”Misty”, med ett ganska komplicerat arrangemang. Takten haltade ibland, men man halkade unisont så det blev aldrig falsksång. Sluttonerna var underbara, och det här kommer att bli bra med mer övning.

”Once in a Dream” var åt det mer klassiska, engelska hållet. Den höll vi på och tragglade när jag var med, men den blev aldrig klar. Den är verkligen ingen ”walk in the park”. Därför var det kul att höra den i färdigt skick. Finns mer att fila på, men väl godkänt från mig.

”Sound of Music”-medleyt var häftigt, men tillåt en petig anmärkning: tona ner sopranerna i första takterna, de var för starka.

Kul tjejer, fortsätt så här så blir jubileumsföreställningen en succé! 

 

Mer läsning

Annons