Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjär trygghet i Marks värld

/

”Min mormor var så rädd för fyllgubbar” inleder Levengood sin filosofiska snackshow på sin Mumintrolliga finlandssvenska.

Annons

Med hjälp av berättelser om hela sin familj bygger han upp anekdoter som får en välfylld Gevaliasal att skratta gott. Hans mormor och morfar verkade ha ett outsinligt förråd av självuppfunna visdomsord som ”Saliga äro de korkade, de skola flyta när floden kommer”.Det är väldigt lätt att känna sig trygg under Mark Levengoods show; ”Mark och hans värld”. Aldrig nånsin ger han sig på nån i publiken. Drar han ett skämt, modell grövre, sexanspelat, småplumpt, är det alltid på sin egen bekostnad.

Den stora bildskärmen visar fotografier ur familjealbumet och är hela tiden tajmat med historierna vare sig det gäller vådliga båtutflykter på Ålandshav eller människor som självförverkligat sig själv genom att fota grodor under ett helt år.

På andra sidan scenen finns, den i popkretsar godkände, Per ”Texas” Johansson. Han lägger soundtrack till Levengoods ord, inte bara med blåsinstrument som han är känd för, utan också med orgel, gitarr, såg och percussion. Texas, utbildad sjuksyster, kallas för syster Per hela showen av Levengood.

De lär publiken att göra high five och säga tjena mannen/snäckan till varandra vilket bryter isen mellan okända bänkgrannar. Syster Per springer också ut i publiken och kastar ut (falskt) valium. Hela showen är en uppvisning i självkännedom och en lektion hur man ska få ut det bästa av livet.

Levengood skulle ha blivit en utmärkt jobbcoach om Arbetsförmedlingen anlitat honom. Han bär på en genuin positivism mitt i helsjuka nummer där han leker finsk, deprimerande barn-tv i ”Klang och tjohej med farbror Mark”.

Gävle får lite smisk under kvällen, men publiken bara skrattar när Levengood kallar Gävle för Nordens Östtyskland och när han undrar om Gävles slogan; ”Välkommen ombord”, betyder att kommunfullmäktige är ute och seglar.

Ja, Mark Levengood är ett härligt Mumintroll som med sina funderingar om livet, förklädda till underfundig humor, med stor säkerhet får publiken att ta med sig nya tankar på väg hem från Konserthuset. Alla pratshower besitter inte den styrkan.

Annons