Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favorit i repris med Sven-Bertil Taube

/
  • Sven-Bertil Taube:

Arbetarbladets recensent ser en ålderman som berättar med ungdomlig glädje.

Annons

Den borne gentlemannen och estradören intar scenen i anspråkslös vit skjorta och en grånande hårman. Lika vänlig som alltid berättar han att den 21 personer starka orkestern under ledning av dirigenten Peter Nordahl inledde med en ouvertyr av Gävlesonen Bo Linde. En trevlig gest mot salongen och ordet "trevligt" är mycket passande för kvällens fortsatta musicerande.

LÄS OCKSÅ: Gunhild Carling gjorde det igen i konserthuset

LÄS OCKSÅ: Recension: Gävle Gospel Festival

81-åringen Sven-Bertil berättar med ungdomlig glädje och livfullhet om sin berömde far nationalskalden Evert. Han verkar sakna sin bortgångne vän Olle Adolphsson innerligt och mycket, det märks. "Skärgårdsbrevet" är en av de varmt melankoliska sångerna som just Olle Adolphsson skrivit och som görs så självklart och godhjärtat av den gamle vännen Sven-Bertil som undrar om han någonsin verkligen kände sin gamle vän.

Estradören berättar levande om sina ungdomsår i Paris och mötena med sådana berömdheter som Jean-Paul Sartre och Simone De Beauvoir. Det känns stort och mäktigt att få en liten inblick i hur dessa bohemer, konstnärer och författare mötte Sven-Bertil Taube på trottoarernas serveringar iförda baskrar, inmundigandes rödvin och baguetter, en sådan härlig tidsbild som där målas upp.

Akademiledamoten Lars Forsell var en annan vän till familjen Taube. Evert brukade ibland skämtsamt säga att det var Forsell som uppfann honom. I bakgrunden finns hela tiden orkesterns mjukaste vemod som arrangerats förtjänstfullt av dirigenten Peter Nordahl.

"Så länge skutan kan gå" – den fina sången som jag brukade gråta till som barn – görs ytterst ömsint av alla i ensemblen. Sången "Hon är det vackraste jag vet" görs så finstämt att jag vill ta den hedervärde gamle sångaren i min famn och bara krama honom.

Efter stående ovationer från den fullsatta salen blir extranumret passande nog "Godnatt,må glädjen lysa er". En vacker sorti för en värdig gentleman vid namn Sven-Bertil Taube.

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons