Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival firar kvartssekel

/
  • GÄSTAR DROTTNINGEN.  Lena Willemark och Olle Persson, två av musikerna som uppträder på den 25:e Kammarmusikfestivalen i Sandviken. Återstår att se om de blir de sista musikerna som gästar Kammarmusikfestivalen, vars bidrag från kommunen är hotat. I höst kommer beskedet om festivalens framtid.

Kulturfestivaler vadar inte i 500-kronorssedlar, som Helikopterrånarna lär ha gjort. Den ekonomiska krisen är konstant, bara mer eller mindre allvarlig. Därför är jag tvungen att fråga hur pass allvarligt det är den här gången för Sandvikens Kammarmusikfestival.

Annons

´– Så allvarligt att vi har suttit ner med de tre kommunalråden och förklarat att om de drar sig ur blir det inte någon mer festival, säger Mats Widlund, som är konstnärlig ledare tillsammans med Tobias Carron.

Ett kvarts sekel har den funnits, men den 26:e upplagan av Kammarmusikfestivalen inväntar sin dom i september, när politikerna ska ge svar. Mats Widlund visste förstås att vi i media kommer att ställa frågor, så han frågade kommunalråden vad han ska svara oss. ”Säg att det kommer att lösa sig.”

Vi får hoppas det. Att låta traditionen med en Kammarmusikfestival i Sandviken dö ut efter 25 år vore en skam för kommunen.

Men med ett jubileum förestående, med start i dag när Elisabeth Husmark invigningstalar i Drottningen, känns det tråkigt att bara skriva en artikel i moll. Ty även om de ekonomiska krafterna darrar, finns det inte några tecken på att publiken och musikerna har tappat intresse för festivalen.

”Boka dem så kommer de”, säger Jim Morrison i filmen ”Waynes World”, och samma sak gäller för musikerna som kommer till Kammarmusikfestivalerna – få tackar nej.

– Det är lite grädde på moset att få spela på kammarmusikfestivaler på sommaren.

Lena Willemark kände till festivalen bra sedan tidigare, även om hon, märkligt nog, har missat att uppträda under de 24 föregående somrarna. Jag frågar om hon själv ser fram emot någon av de andra musikerna, eftersom arrangörerna, på arrangörers vis, är motvilliga att framhålla någon. Lena Willemark svarar blixtsnabbt: Cecilia Zilliacus.

– Jag har velat höra henne live länge, så det ska bli underbart.

Till saken hör att hon inte kommer att sitta i publiken och lyssna till Cecilia Zilliacus, utan spela med henne, vilket Lena Willemark nöjt säger är ”två flugor i en smäll”. Hon är en av de stora inom svensk folkmusik, och förutom Bach-framträdandet tillsammans med Zilliacus kommer hon självklart också att sjunga det som i programmet benämns som ”min levande tradition”.

Några andra musiker som kommer till Kammarmusikfestivalen:

Olle Persson (baryton), som är en flitig gästsolist hos Folkoperan och som håller masterclasses över hela Norden. Invigningstalaren Elisabeth Husmark viskar till mig att han är ”verkligen en av våra fina sångare.”

Quiroga String Quartet, som för närvarande är ”quartet in residence” vid Fundación Museo Cerralbo i Madrid. De är redan bekanta för festivalbesökarna från 2008 års upplaga.

Per Skareng, gitarrist bördig från Gävle som enligt programbladet ”tillhör det absoluta toppskiktet av klassiska gitarrister i Sverige”.

Torun Saeter Stavseng (cello), en norsk musiker som till hösten intar rollen som solocellist i Helsingborgs symfoniorkester.

Per Enoksson (violin), som sitter som 1:e konsertmästare i Göteborgs symfoniker.

Låt oss hoppas att lördagens avslutande kavalkad med alla medverkande musiker inte blir Kammarmusikfestivalens avskedskonsert.

Mer läsning

Annons