Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival med ett budskap

/

Peace and Love firar tio år genom att slå publikrekord. Bakom framgången finns ett tydligt budskap:
– Vi försöker göra världen lite bättre, säger festivalens presschef Ronny Mattsson.

Annons

När Peace and Love startade i Borlänge 1998 hade staden högst brottsstatistik i Sverige. Men det fanns människor som ville ändra på det och initiativet togs till en musikfestival mitt i Borlänge centrum.
– Det här började som en direkt motreaktion till brottslighet och våld. Vi är en budskapsfestival som vill sprida positiva budskap, säger Ronny Mattsson, presschef på Peace and Love. 

Fokus på orättvisor
Festivalen håller fast vid sin ursprungliga idé men har vuxit och spänner i dag över sex dagar. Måndagen 22 juni inleddes den första av de tre temadagar som öppnar festen. I år går de under rubriken ”Vakna” och fokus är riktat på frågor som klimathotet och fattigdomen i världens utvecklingsländer. Också ungas utsatta situation i Sverige kommer att diskuteras. Bland föreläsarna märks meteorologen och SVT-profilen Pär Holmgren och Kathleen McCaughey, kampanjchef för Greenpeace Stockholmskontor. 

Näst störst i Sverige

Redan på söndagens kväll var fler än 1 000 besökare på plats i Borlänge för att ta del av de föreläsningar och seminarier som hålls under temadagarna.
Förra årets festival lockade runt 22 000 besökare. I år kommer fler än 25 000 personer att besöka Peace and Love. Det gör festivalen till den näst största i Sverige.
– Jag tror att Peace and Love lockar för att det handlar om mer än bara musik. Mångfald och gemenskap är viktigt för oss. Vi har hittat en stil och en idé som känns viktigt eftersom Borlänge har varit förknippat med sådana problem, säger Ronny Mattsson. 

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons