Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalerna i sommar

/
  • Lokal festival. Motörhead spelade på Getaway Rock i Gävle förra sommaren. I år är det andra året för hårdrocksfestivalen.

Festivalsommaren börjar traditionellt med Siesta! som pågår i detta nu och slutar ned Popaganda i slutet av augusti. Här berättar På Gång vad som gäller i sommar.

Annons

Siesta!

Hässleholm, 2–4 juni

”It began in Hässleholm-holm-holm-holm” brukar electro-akten Familjen skandera. För Siesta!:s del stämmer det i alla fall. Det var 2003. Då hette festivalen ”Blå” och lockade drygt tusen besökare. Förra året hade det besökarantalet tiofaldigats. Fetast i år är att Broder Daniel-sångare Henrik Berggren gör sin comeback här i sommar.

Exempel på bokningar: Ane Brun, Håkan Hellström, Henrik Berggren, Rebecka & Fiona

Sweden Rock Festival

Sölvesborg, 8–11 juni

På senare år har festivalsverige blivit ett myller av hårdrocksfestivaler. Headbangande skägg och skinnvästar, dubbla baskaggar i varenda buske. Men det här är den mest klassiska tillställningen. Brett program med mycket metalgott för den lite äldre publiken.

Exempel på bokningar: Ozzy Osbourne, Whitesnake, Judas Priest.

Clandestino

Göteborg, 10–12 juni

Om inte ”world music” hade varit ett fult ord så hade det här varit en ”world music”-festival. I programmet blandas algeriske Amazigh Kateb med den brittiska tamilskan Susheela Raman och sedan slänger de dessutom in namn som Hype Williams, som gör någon sorts suddig blandning av suddig hiphop, g-funk, flummig postpunk, ostig syntpop och kosmisk dub.

Exempel på bokningar: Hype Williams, José Gonzáles, Niobe, Amazigh Kateb

Volt

Uppsala, 11 juni

Det är den elektroniska musiken som står i fokus på endagsfestivalen på konserthuset i Uppsala – från avslappnad electronica och minimalistisk house och techno till stenhård dubstep och brusande ambient. Dessutom en massa videokonst.

Exempel på bokningar: Ben Klock, Alva Noto, Mary Anne Hobbs, Radio Slave, Darkstar

Sthlm Jazz Fest 11

Stockholm, 17–19 juni

Jazzfestivalen i Stockholm har flyttat till Skansen. Som vanligt gör de världens vidaste tolkning av begreppet jazz, och får då inte bara klassiska jazzkatter som Bohuslän Big Band i programmet, utan också gamle soulstjärnan Bobby Womack, den något yngre soulstjärnan Angie Stone och afrobeat-gruppen Seun Kuti & Egypt 80.

Exempel på bokningar: Je Suis!, Bobby Womack, Zap Mama

Where the action is

Göteborg, 28 juni

Where the action is började som en ambulerande endagsfestival för att så småningom slå sig till ro i Stockholm under några år. Förra året sågs den inte till alls. I år återuppstår den – i Göteborg! Det är fortfarande en endagsfestival så programmet är hårt komprimerat. Så mycket band, så lite tid!

Exempel på bokningar: Coldplay, Glasvegas, Bright Eyes, The Ark

Peace & Love

Borlänge, 28 juni –2 juli

Peace & Love är typ det nya Hultsfred. Och vi kan bara tacka för att de har flyttat upp den närmare oss. Peace & Love är också förstavalet för festivalsugna gävleborgare. Fullt begripligt, då namn som M.I.A. och Bob Dylan väntar bara ett x-tåg bort.

Exempel på bokningar: Bob Dylan, Veronica Maggio, The Strokes, Deadmau5, Säkert!

Bangen Jazz & bluesfestival

Sandviken, 30 juni–2 juli

Bangen i Sandviken har haft det lite tungt under några år, men reser sig som vanligt som Fågeln Fenix ur askan när sommaren närmar sig. Etablerat nöje i Sandviken, där det har blivit en folksport att försöka komma åt fribiljetter till festivalen. Hög medelålder. Trivsamt. Nu också med särskild bluesinjektion.

Exempel på bokningar: Magnus Carlsson & Moonray Quintet, Carling Big Band, Georgie Fame Swedish Quartet

Torsåker Bluegrass

Torsåker, 1–2 juli

Kanske den mysigaste, kanske den naturskönaste, kanske den största bluegrassfestivalen i Sverige. På Tors loge i Torsåker spelas alla former av bluegrass, både från scenerna (en ute och en inne på logen) och runtom i gröngräset.

Exempel på bokningar: Pelle Lindströms omoderna 3:a, South Drive, Downhill Bluegrass Band

Getaway Rock Festival

Gävle, 7–9 juli

Gävle fick till slut en egen festival som är roligare än cityfesten, det tackar vi för. Dessutom är den en storspelare bland landets hårdrocksfestivaler med en pigg och varierad lineup med rätt många akter från mer ”extrema” metalgenrer. I andra änden av spektrat har de även bokat The Poodles i år.

Exempel på bokningar: Alice Cooper, Danzig, Agnostic Front, Nifelheim, Ghost

Skankaloss

Gagnef, 8–9 juli

Har beskrivits som Sveriges softaste festival. Mer som ett sommarkollo för hipsters än en traditionell festival. Här hänger man ut i en hammock under susande trädkronor på dagarna och dansar skogsrejv genom nätterna. De har inte ens släppt sina artister på hemsidan än, men det blir säkert trevliga överraskningar när man väl är där. Det brukar det bli.

Exempel på bokningar: Okänt.

Arvikafestivalen

Arvika, 14–16 juli

Arvikafestivalen gapade över mycket och miste hela stycket förra sommaren. Det här är den traditionella syntar- och svartrockarfestivalen, där gotiska kärlekspar visar sin samhörighet genom att låsa fast sina handleder vid varandra medelst handbojor. Så var det förr, och kaske blir det så nu igen, när festivalen går tillbaka till sina elektroniska rötter.

Exempel på bokningar: Aphex Twin, Röyksopp, Front 242

Hultsfred

Hultsfred, 14–16 juli

Hultsfredsfestivalen dog förra sommaren, men återuppstår nu igen. Om man vill vara elak kan man kalla den nya inkarnationen för Nittileaks-festivalen, med tanke på bokningarna: Prodigy, Primal Scream och Suede bland annat. Men man kan även se till exempel rapparen Jay Electronica på Hultsfred i år.

Exempel på bokningar: Prodigy, Suede, Beach House, Morrissey

Emmabodafestivalen

Emmaboda, 27–30 juli

Emmabodafestivalen är så indie så du vet inte. Redan bokat massor av band, bland dem fenomenala The Hidden Cameras.

Exempel på bokningar: Vivian Girls, Hästpojken, The Hidden Cameras

Norbergsfestival

Norberg, 28–30 juli

Dalafestival för elektronisk musik. Mest åt konstmusikhållet, men lite techno och sånt också. I klassisk industrimiljö.

Exempel på bokningar: Hanna Hartman, Claro Intelecto, Twice a Man, The Field

Uppsala Reggae festival

Uppsala, 4–6 augusti

Stor reggaefest i Uppsala, alltså ganska nästgårds. Brukar få en hel del medial uppmärksamhet varje år. Dock inte för att de lyckas locka en massa bra reggaeband, utan för att poliser gör massiva knarkrazzior på just den här festivalen.

Exempel på bokningar: Toots & The Maytals, Ken Boothe, Gyptian

Scandinavian Country Fair

Furuvik, 11–13 augusti

Countryfestivalen i Furuviksparken är en institution, som lockar både sanna countryvänner och partyglada människor som tycker att det är kul att ha på sig cowboyhatt och boots. Som alltid bokat man en radda amerikanska artister, men i år innehåller också programmet en hyllning till Alf Robertsson, med bland andra Kikki Danielsson.

Exempel på bokningar: Lorri Morgan, Amber Hayes, Bobby Bare, Jill Johnson

Way Out West

Göteborg, 11–13 augusti

Efter fem år är Way out West en festivalinstitution. En dum grej som de kör med är att några av spelningarna körs på klubbar runt om i stan, vilket resulterar i att man ofta står och köar häcken av sig i regnet, för det regnar dessutom nästan alltid i Göteborg. Det här kompenseras dock av en sällsynt fingertoppskänsla i artistbokningarna. Är man smart struntar man i klubbspelningarna, och håller sig till storscenerna i den köfria Slottsskogen.

Exempel på artister: Kanye West, Robyn, James Blake

Popaganda

Stockholm, 26–27 augusti

Festivalsäsongen avslutas traditionsenligt på Eriksdalsbadet i Stockholm. Arrangörerna brukar vara duktiga på att locka dit ett gäng mer eller mindre hajpade indiefåglar för publiken att begapa. I bästa fall är det soligt men höstkrispigt i luften på dagen, innan krispigheten utbyts i råkyla mot kvällen och man avslutar festivalkvällen på Debaser eller något annat, vad som helst egentligen som är inomhus.

Exempel på artister: Arcade Fire, The Go! Team, Lykke Li

Mer läsning

Annons