Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin musikkväll - men inte så juligt

/
  • Cashlåtar. Det blev aldrig rena rama julafton för julsångsfantasterna denna kväll, men två set med 30 sånger och ett pärlband av bland annat Johnny Cashklassiker gjorde ändå publiken salig.

När man läser i faktarutan här intill kan man tro att det här var en trist kväll. Den var allt annat än det. De som ville ha julmusik i drivor kanske blev en aning besvikna, men musikaliskt var det här en finfin tripp. Japps från Sandviken var inbjudna som förband och spelade fyra låtar innan American Christmas-gänget tog över.

Annons

Cash Is King öppnar hårt med ”Get Rhythm” och koncentrerar sig mest på The man in blacks upptempolåtar som lyfter ännu mer när Annie Marie Dolan sluter upp med bandet och höjer kvalitén ytterligare med sin lediga, naturliga stämsång. Men det är lite synd att bandet inte gör några stillsammare julsångsnummer från Johnny Cashs julalbum. Tänk om alla kunde stått på scenen och sjungit ”Hark, the herald angels sing”... Kanske är orsaken att Linda Gail Lewis senare gör tolkningar som bland annat ”Away in a manger” som Johnny Cash också gjorde.

Jerry Lees lillasyster berättar en anekdot från sin barndoms juletid i den fattiga amerikanska södern, hur exalterade barnen blev när de fick en brun papperspåse med en karamell, en chokladbit och en apelsin i kyrkan. Det sätter onekligen perspektiv på den svenska materiella konsumtionsjulen. Hon är också uppriktigt glad att hon lyckats tajma sin svenska julturné med ankomsten av den vackra snön, en bristvara i sydstaterna. Även om Lewis hamrar lika hårt på pianot som sin bror i sånger som ”Great balls of fire” kommer hennes mest finstämda ögonblick när nästan hela Cash Is King lämnar scenen och hon, dottern Dolan och Sunshine, Cash Is Kings gitarrist, gör en magisk version av ”Silent night” där en ödslig lapsteelgitarr kompar det sparsmakade pianot. Mor och dotters stämmor är sådär självklara som det bara blir av frekventa kyrkobesök i sydstaterna, där har Amerika ett ointagligt försprång, och samma magi uppstår i Irving Berlins ”White Christmas”.

Det blev aldrig rena rama julafton för julsångsfantasterna denna kväll, men två set med 30 sånger (plus fyra med förbandet Japps!), ett pärlband av Johnny Cashklassiker, Linda Gail Lewis närmast maniska hamrande på pianot och de där härliga stämmorna med äkta sydstatstwang gjorde publiken nöjd och efteråt samlades folk vid merchandisebordet för att få sina skivor signerade. 16 gig kvar på turnén, missa inte.

Mer läsning

Annons