Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska bluesdrottningen imponerade

/
  • SKICKLIG GITARRIST. Att vi fick stifta bekantskap med Erja Lyytinen ska vi vara glada för, i sommar kommer hon nämligen att spela på alla större bluesfestivaler runtom i Europa.
  • Erja Lyytinen.

Annons

Erja Lyytinen som gästade vår stad i påskhelgen har ett förflutet som student vid den anrika Sibelius-akademien för klassisk musik i Finland men bestämde sig i tonåren för att bli bluesgitarrist.

Hennes påbrå var föräldrarna som båda arbetade som dansbandsmusiker. Det publiken fick uppleva var en fullfjädrad artist som hade lika många uttryck i sin musik som hon hade pärlemorbeströdda gitarrer i regnbågens alla färger att spela på. Först var stämningen litet återhållsam och ett fåtal öldrickare klamrade sig fast vid bardisken medan Erjas kompband visade prov på virtuositet.

Basisten Roger Innis spelar exempelvis på en sexsträngad bas, trummisen var en explosion av rytmer vid namn Miri Miettinen och rytmgitarristen Davida Floreno som följsamt plockade upp alla Erjas infall och de var ganska många.

Vad hennes gitarrspel beträffar har jag aldrig någonsin sett en sådan fulländat skicklig gitarrist, rent tekniskt, men som även kunde förmedla hundraprocentig känsla. Att Erja sedan ser ut som det finska svaret på Cleopatra och har en intensiv närvarokänsla gjorde inte scenen sämre denna afton.

Låtarna som spelades var en väl avvägd blandning av mest eget material men även några klassiska covers som ”Steamy windows” och ”Dust my broom”. Huvudattraktionen bemästrade ett slidespel av Guds nåde med både fingerrör och whiskyglas. Att vi fick stifta bekantskap med Erja Lyytinen ska vi vara glada för, i sommar kommer hon nämligen att spela på alla större bluesfestivaler runtom i Europa då detta är högkvalitativ blues med en avsevärd mängd känsla.

Per-Agne Eklund

Mer läsning

Annons