Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg och åter Forsberg

/

Det händer mycket grejer kring Sandviken-musikern Lasse Forsberg. Allra mest just den här veckan.
På torsdagen spelar han med Lida Pin på Nebraska, på fredagen underhåller de på bandyn och på lördagen är det dags för Tuckers Lilla Kapells traditionella julshow.
Och båda banden skivdebuterar.

Annons

Det ramlade in pressmeddelande om Lasse Forsberg olika projekt var och varannan dag kändes det som. Och alltihop tyckte koncentrerat till just den här veckan.

Lida Pin, popprojektet på svenska, är med och avslutar säsongen på den akustiska klubben Nebraska som huserar på Sjömanskyrkan i kväll, ihop med Oakred och Coulisses (som är Per-Erik Söderberg från Isobel & November).

– Det blir akustiskt och trevligt, säger Lasse Forsberg.

Elektriciteten kopplas på till fredagen, då bandet bjuder på två gånger 25 minutersspelningar i foajén på Göransson Arena lagom till bandymatchen som spelas där. Sandvikens kommun har specialinbjudit nyinflyttade som får se Sandvikens finest en kväll.

Och på lördagen blir det, som traditionen bjuder, en julshow med Tuckers Lilla Kapell, med gästartister som operasångaren Patrik Forsman och Jimmy Wåhlin (från Gasman). Just den här julshowen är lite extra speciell eftersom bandet, efter 20 år som band (om man räknar in tiden som Elvert Underground) för första gången ska ge ut en skiva.

– Vi har dammat av extra många gamla låtar i år, säger Lasse Forsberg och berättar om att bandet medverkade på en julsingel 1991 och låten ”Sunset home” från B-sidan på singeln nu finns inrepad igen.

Idén till att faktiskt göra en skiva i dessa ”days of Spotify” som Lasse Forsberg kallar det, kom när bandet åkte på turné i Sydafrika för ett par år sen (och ställde in det årets julshow, nåt som retade Sandvikenborna så in i bomben at band- medlemmarna knappt kunde gå och handla mat som vanligt folk).

– Där har de ju inte Spotify. Så där väcktes tanken att vi i alla fall skulle kunna sälja några skivor där.

Skivan är inspelad lite nu och då. Eftersom bandet repar i en studio har det varit väldigt enkelt, konstaterar Lasse Forsberg. Ett par bra mikrofoner och en dator är allt som behövs.

Nu är ”Never before... and now again”, som skivan heter, på väg upp från Österrike med lastbil och Lasse Forsberg bara hoppas att chauffören inte kör i diket.

Lida Pins fullängsdebut är planerad att släppas i mars. Bandet har hittills gjort ett gäng singlar och ep-skivor, men nu tyckte de att det var på tiden att samla ihop sig och göra en riktig skiva.

– Allt har gått jättefort med ep:na. En gång fick vi till och med höra slutversionen när vi satt uppe på radion i direktsändning och Rasmus (diamant) kom upp med den färdiga skivan.

Nu är tanken att det ska få ta lite mera tid. Några av de gamla låtarna ska spelas in igen, men Lasse Forsberg har skrivit nya låtar också.

– En som heter ”Slaggsten och syren”, det är Stig Sjödin som gav ut en bok som hette så och när jag kollade i Stim:s låtregister så fanns det ingen som hade skrivit en låt som hette så, säger Lasse Forsberg och berättar att låten indirekt skrivits för Sandviks 150-årsjubileum nästa år – en snutt av den har blivit till en jingel för firandet.

Det verkar osannolikt, men Lasse Forsberg har ytterligare en grej på gång den närmaste tiden. På julhelgens punkfestival i Folkets Hus i Gävle ska hans tonårs punkband HS Art spela.

– Vi repade nu i veckan och trots att det är 30 år sen vi spelade låtarna sist så lät det precis som att det var i går. Det är inga låtar man skäms över, trots att man skrev dem när man gick på högstadiet.

Men det får vi återkomma till. Det känns som att det räcker med Lasse Forsberg-grejer för den här veckan.

Mer läsning

Annons