Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försmak av våren i Gävle

/

Inte hade jag några vårkänslor när jag travade iväg till vårkonsert på Spegeln i onsdags kväll.

Annons

Vårvindar friska var väl det närmaste man kom, annars var det regn, plask och halka som dominerade. Dessutom hotade tv-meteorologen med mer snö. Inte heller musiken som bjöds på var speciellt vårlik, förutom extranumret ”Visa i maj”.

Därmed inte sagt att man inte blev varm och glad av musiken, för det blev man. Med råge. I och med att Valbo Musikkår samarbetar med Sandvikens dito var det en skaplig blåsorkester som tog plats på scenen. Och med Evakörens dryga 20 damer var scenen snart full. Ett blandat program bidrog också till den goda stämningen.

Musikerna fick till en härlig storbandskänsla i bl a ”My foolish Heart” och ”The more I see you” och i ”That warm feeling” var det riktigt ”groovy” med en kompakt jazzig harmonik. Arrangemanget av ”Cavatina” var helt ok, även om inget går upp mot originalet. Däremot kändes ”Schindler’s list”-versionen kall och hård, även om arret var tjusigt. Originalets lugnande och mjuka ton försvann i blåsets hårda klang.

Evakören har en blandad repertoar och här bjöd man på sköna evergreens med härliga harmonier, barbershop och musikal. Barbershoplåtarna satt som gjutna, inte en osäker ton i sikte. Men i ”Sound of Music” lyste lite osäkerhet igenom. Här hoppade melodislingan mellan stämmorna, och sjunger man annat än sopran kan det vara ovant att sjunga melodin – speciellt om man är få i stämman. Men då ska man ta i lite mer så man hörs ordentligt. Visa framfötterna även ni i till exempel andra alt och andra sopran!

De gemensamma numren lät otroligt bra, speciellt ”Gabriellas sång”, där jag lyfter på hatten för arrangören Jan Wikegård. Det lät suveränt med många intressanta harmonier. Även Abba-låtarna fick den poppiga och svängiga behandling de behöver. Förutom ”Money Money Money” där tempot lät stressigt. Kan nog tjäna på att tas ned något snäpp.

Så även om våren dröjer någon vecka till så fick vi i alla fall en försmak av värmen den för med sig.

Bodil Proos

Mer läsning

Annons