Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från country till folkton

/
  • UPPVÄRMNING. Lars Bygdén inleder i kväll på Spegeln när Jayhawks-duon Mark Olson och Gary Louris spelar.

Förband kan ibland bara vara en lång väntan.
Men i kväll på Spegeln får de som köpt biljetter till Mark Olson och Gary Louris den country-deppiga Lars Bygdén på köpet.
Kom inte för sent.

Annons

Om ni vill veta hur det gick för Lars Bygdéns cancersjuka flickvän får ni vänta till slutet.

Senaste skivan – ”Family feelings” – för den före detta Thousand Dollar Playboys-medlemmen var hela tiden tänkt som en temaskiva om de närmaste relationerna, och när hans flickvän under arbetet med den fick besked om att hon hade cancer, blev det naturligt att tankarna kring detta kanaliserades i texter.

Och ljud – en av låtarna har med det tröstlösa hummandet från en CT-scan.

– När man får beskedet om cancer är det en mardröm. Det sitter i ryggmärgen att cancer betyder död, säger han.

En skiva om relationer låter som det farligaste en textförfattare kan ge sig in i, med ett träsk av hjärta och smärta att sjunka ner i, klichéer som klänger fast och kväver alla försök till originalitet.

Men deras bearbetning av sjukdomen, och inte minst den köttfärsgrå vardagliga kritiken mot den anonyma och svårkontaktade svenska sjukvården, ger låtarna en fördjupning.

Som alla par som har varit med om att den ena har blivit sjuk vet, finns det två vägar att gå – den som leder isär eller den som tätar förhållandet.

Ingen av dem går mot en ytligare relation.

– Om någon säger att texterna är ytliga tycker jag att den personen är en idiot.

När den brittiska dokusåpastjärnan Jade Goody dog i livmoderhalscancer, hyllades hon för att ha bidragit till att denna cancerform som drabbar kvinnor fördes fram i medieljuset. Lars Bygdén ser ett syfte med att skriva texter om sjukdom.

– Det finns ett tabu att prata om sjukdomar, och jag tror att folk har ett behov av att få göra det.

Om vi lämnar sjukhuset, och i stället sätter örat mot studion, så hör vi inte riktigt den gamla alternativa countrymusik som Bygdén har gjort sig känd för. Kritiker har hittat mer av en svensk folkton i ”Family feelings”, något som han själv håller med om. Han är en seg låtskrivare som inte kastar ur sig alster.

– Mitt låtskrivande tar längre och längre tid för varje år som går. Jag skriver mindre och mindre av sådant som jag är nöjd med.

– Vänner som har lyssnat på skivan säger att texterna är rakare nu, tidigare har de haft mer krusiduller.

Lars Bygdén har inte anpassat sig, och inte anpassa sig, till en värld post-cd-skivan, där albumtänkandets låtlandskap får ge vika för enskilda låtars isolerade öar.

– Skivan är en väldigt nedladdningsfientlig produkt. Låtarna ska lyssnas på i en följd, helst utan de där hacken som blir i Itunes.

Så mycket mer gemensamt med Mark Olson och Gary Louris, som han värmer upp för, än soundet har han inte, och frågorna om de två gamla Jayhawks-veteranerna rinner ut i ett stort ingenting. Men han är ändå uppskattande i tonen, och verkar uppskatta att få dela publik med dem på Spegeln i kväll. Jayhawks var ett av de första banden som, för över ett par decennier sedan, fick benämningen alternativ country. Efter diverse egna projekt spelar nu Mark Olson och Gary Louris åter tillsammans.

För er som undrar: Lars Bygdéns flickvän friskförklarades till slut. Dysterkvisten från Sundsvall fick ett lyckligt slut att tona ner skivan till.

Mer läsning

Annons