Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Indien till Wasteland för Opeth

/
  • OPETH. När svenska metalbandet Opeth spelar på Wasteland i kväll lär de inte locka lika många som de gjorde i Indien - där kom 10 000 personer.

Big in Japan hör man ofta.
Svenska artister som är okända här men stora i Japan.
Opeth kör istället på att vara stora i Indien.

Annons

Vi får hoppas att inte lika många dyker upp på Wasteland i kväll som när Opeth spelade i Indien. Inte för att På Gång missunnar Opeth en stor publik, utan för att vi inte vill ha en katastrof med nertrampade konsertbesökare.

I Indien kom nämligen 10 000 personer för att se dem spela.

Så finns det ju också en hel del människor i Indien, men det säger någonting om det svenska metalbandets storhet.

En förklaring som de själva ger till framgångarna är ihärdigheten. De har hållit på, i olika former, sedan 1990-talet. Under dessa snart 20 år har många fått möjlighet att upptäcka bandet.

Opeth kan placeras in i dödsmetall-genren, men de har många musikaliska influenser, där jazz utgör en ovanlig krydda i genrens annars mörka musiksmet. "Progressiv" skandinavisk metal, har de beskrivits som.

Opeth är även ett band som kör ballader, någonting som metalfansen borde hata dem för, har sångaren Mikael Åkerfeldt skämtat om på spelningar.

I somras släpptes deras senaste skiva, "Watershed", som har varit en stor framgång, bland annat gick den direkt in på 23:e plats på den amerikanska albumlistan.

På Gångs David Jannati levererar sitt omdöme om Wasteland-spelningen i söndagens Arbetarbladet.

Mer läsning

Annons