Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida låter tårarna flöda

/
  • Terapi.  ”Jag gick musikgymnasium och då hade jag sånglektioner. Det var kul att ha en vuxen kvinna som brydde sig om ens kropp och visade hur man skulle stå och andas och gav en massage. Man fick prata ut och gråta lite på sånglektionen – det var nog sexterapi”, säger hon.

Hon har en röst stor som ett höghus och en svaghet för leopardmöster och ridpiskor. Frida Hyvönen är tillbaka – med nya albumet ”Silence is wild” och en medicin mot överskott av tårvätska.

Annons

”Ett töcken av arbete”. Lockar det? Uppenbarligen för Frida Hyvönen, som ser riktigt nöjd ut när hon använder just de orden för att beskriva hur hennes nya album kom till. ”Silence is wild” är uppenbarligen ingenting som bara hände. Fyra låtar fanns sedan tidigare, men resten skrevs under en intensiv period mellan februari och maj.

– Jag gjorde upp ett schema och jobbade väldigt seriöst. Det var en isolerad, rusig tillvaro där jag steg upp tidigt, gjorde mycket yoga och skrev, säger Frida Hyvönen.

Hon redan hunnit få respons på de nya låtarna. En som gjort intryck är ”December” – en musikalisk berättelse om ett besök på en abortklinik.

– Jag använder egna känslor och upplevelser när jag skriver, men det finns inget i det som kan såra mig. Jag tycker inte att det är farligt att berätta saker, särskilt inte när jag själv kontrollerar berättelsen. Det är inte ens säkert att det är självbiografiskt, säger Frida Hyvönen.

– Nej, folk får uppfatta mina låtar hur de vill. Det viktiga är texten och historien. Jag vill att folk ska identifiera sig med texterna och få ut något av det. När jag lyssnar på popmusik och någon sjunger om olycklig kärlek så gråter jag inte för den personen utan för mig själv.

– Oj, jag gråter hela tiden. I går grät jag på operan. För ett tag sedan var jag hos en akupunktör som gav mig medicin mot överskott på tårvätska.

Frida Hyvönen säger att hon ägnar mer tid åt att läsa böcker än att lyssna på musik.

Ändå är det röster, snarare än texter, som gör intryck på henne.

Favoriterna är stora sångare med stora röster som Nina Simone, Roy Orbison, Edith Piaf och Sarah Leander.

– Det var när jag var hemskt liten, men jag fick självförtroendet för kanske tio år sedan.

– Ja, säger Frida Hyvönen med inlevelse.

– Jag gillar att vara lekfull och pampig på samma gång. Jag gillar att vara en stor röst.

Mer läsning

Annons