Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

G2 störst utanför Sverige

/

Valbobon Christoffer Olsson hade hållit på med musik i hela sitt liv, men det var inte förrän han blev 22 år som han verkligen blev frälst under en sen kväll framför tv:n. Nu skördar hans band framgångar över två kontinenter.

Annons

Att han skulle bli musiker kom kanske inte som en överraskning för någon. Hans pappa Olle Olsson är en av de stora svenska countrygitarristerna som spelade med sådana Mats Rådberg, Kicki Danielsson och Alf Rådberg på 70-, och 80-talen, så Christoffer har haft nära till musiken ända från födseln.

Inte minst då countryn då, som är kusin med bluegrassmusiken, den amerikanska folkmusik som så småningom skulle bli det hjärta som fick hans blod att pumpa runt.
Men länge gick han sin egen väg, spelade trummor och gick musikgymnasium och spelade en hel del pop och rock.

Countrygala förlösande
Tills han var 22 år och satt uppe en kväll och tittade på countrygalan från Nashville, den som SVT brukar sända varje år.

Dan Tyminski sjöng den traditionella bluegrasslåten ”Man of constant sorrow”, och det hände någonting med Christoffer Olsson.

Plötsligt blev det helt klart för honom vad han skulle göra med sitt liv. Han skulle spela bluegrass.

– Jag brukar beskriva det som en religiös uppenbarelse. Det var som om bluegrassen hade legat där och väntat på mig hela tiden.

Christoffer var redo att ta sig an det som verkade vara hans öde.

Sedan dess har han förvaltat bluegrass-arvet. För fem år sedan träffade han sitt band G2 på en festival i Gränna.

Alla spelade då i olika band, men de bestämde sig för att träffas till vintern och bara jamma ihop lite förutsättningslöst. När de sågs det året i Örebro var det ännu en bit som föll på plats i Chrisoffers liv:

– Vi kände alla, omedelbart, att bara: shit! Det är det här vi har letat efter.

Alla lämnade sina ordinarie band började ägna sig helt åt G2. Skapandeprocessen verkar väldigt enkel när Christoffer beskriver den:

– Jag brukar komma till de andra med en låt, sen sköter sig resten av sig självt.

Och det har gått bra hittills. G2 är stora i både delar av Europa samt i USA och Kanada. I USA är de ansedda som Europas bästa countryband, och har hyllats för att de gör musik som inte låter retro eller musealt tillbakablickande, utan helt enkelt som bluegrass från här och nu.

Nyss hemkomna från en fyramånadersturné släpper gruppen nu sitt andra album. Sen väntar nya turnéer i Nordamerika och Europa. Och lite mer i Sverige också, ett land som fortfarande inte riktigt fått upp ögonen för G2.

– Så har man ju familj och sånt att tänka på också, men vi kör på så mycket vi hinner med.

Mer läsning

Annons