Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gadget bemästrar den musikaliska raksträckan

Annons

Betyg: 4

Betyg: 4

Betyg: 3

l Inledningsvis är det svårt att förstå varför Remasculate inte lockar fram mer folk till scenen. Hur kan man motstå svängig grind’n’roll präglad av humor på källarnivå? Förklaringen finns i att de flesta inte klarar av att urskilja vare sig gunget eller komiken i Stockholmskvartettens extravaganta mangel. För de som inte engagerar sig i bandet och håller sig i andra änden av lokalen låter det nog som vilken grindcore som helst. Om man intar första parkett framträder dock finesserna i låtar som ”Wake up and smell the coffin” och ”Excremental patient”. Ointresset från åhörarskarans sida fläckar så småningom av sig på framförandet, med en kvick avslutning till följd. Manskapet delar sannolikt min uppfattning om att det underskattas.

Örebros Coldworker inledde karriären med ett debutgig i Gävle som förband åt Gadget. Tre år senare återvänder gänget till stan för att, vad annars, agera förband åt Gadget! Det är dock en omfångsrik cirkel som sluts här i kväll. Sedan senast har kvintetten hunnit turnera Europa runt och byggt upp självförtroendet, med inte mindre än två album innehållande högklassig death metal i bagaget. Killarnas erfarenhet genomsyrar det avslappnade publikmötet såväl som den nackbrytande intensitet materialet framförs med. Bandets signum, att bibehålla en underliggande melodi även när det krossar som hårdast, sätter krokar i öronen som aldrig lär släppa taget.

Att uppleva Gadget på hemmaplan är alltid lite roligare än man väntat sig. Många drabbningar till trots upphör man inte att imponeras av det kontrollerade kaos som släpps lös över en. I motsats till den jazzigare och krångligare falangen bland hastighetsmusiker kommer Gadget alltid långt på raksträckor. När William Blackmon riggar upp sitt trumset försvinner hälften av grejerna föregående batterister byggt in sig bakom, men han slår i gengäld dubbelt så mycket på det han har.

Med varierad tyngd täcker konstellationen grindcoregenrens över- och undersida på ett medryckande sätt som många av dess kollegor aldrig närmar sig. Testa till exempel att nynna med i ”H5N1”, jag svär att det är möjligt!

 

Mer läsning

Annons