Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gungfly

/

Annons

Förra veckan hade Beardfishs Rikard Sjöblom releasekonsert på Spegeln. Den här veckan släpper han sitt andra album med Gungfly.

Det vimlar av referenser/ingredienser i Sjöbloms gourmetrock: Humoristisk Zappa, Lenny Kravitz-funkrock, Quentin Tarantinovibbar, Led Zeppelin-tunga riff, tidig Peter Gabriel, Richard Thompson- folkrock, snyggt oharmoniska gitarrer à la tidig Radiohead och sexig New York-disco(!). Men det är att göra det lätt för sig som recensent. Framför allt är Sjöblom sin egen, ett unikum som musiker.

Med Gungfly finns självklara sångmelodier som en röd tråd genom hela "Lamentations". Samtidigt är instrumentarrangemangen i sångerna ett under av avancerad lekfullhet. Refrängen i "Peace At Mind" är det radiosingelvarning på, en omedelbar personlig favorit för mig bland det hundratal låtar Sjöblom gett ut under alla sina alias.

När man avnjutit musiken på "Lamentations" bjuder Gungfly på en live-dvd från bandets konsert i Gävle från 2009 med musiken från första albumet. Konserten är skitsnyggt klippt och en bonus som heter duga.

Att jag lyssnar på ett nytt album fyra timmar i sträck utan att tröttna sker kanske en gång om året. I år blev det Gungfly.

Erik Süss

Mer läsning

Annons