Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunhild Carling i samarbete med Gävles musikelever

/
  • Gunhild Carling bjuder in elever från Kulturskolan att delta i ett nummer på hennes kommande konsert.
  • Carling är i första hand trombonist, men behärskar ett flertal instrument.

Swing är på uppsving. Det menar multiinstrumentalisten Gunhild Carling som i vinter gör gemensam sak med Kulturskolan i Gävle för att få fler unga att få upp ögonen för genren.

Artikeln är uppdaterad med rätt konsertdatum

Annons

Den 24 januari tar Gunhild Carling med storband sin jazzvarieté till Gävle. I samband med det passar hon på att testa ett unikt samarbete med Kulturskolan där flera elever ska medverka i ett av konsertens nummer.

LÄS OCKSÅ: Samir och Viktor till Melodifestivalen med låt av Fredrik Kempe

– När jag var liten så betydde det jättemycket för mig att jag fick vara med och jamma med andra. Det spelade jättestor roll. Sen är det så att swingdans är så stort idag, många dansar swing och då måste musikerna haka på. Jag passar på att få med mig unga instrumentalister, för det finns en ung publik, säger Gunhild Carling på telefon från New York där hon är aktuell med en föreställning.

Det var hon själv som tog första steget till samarbetet med Kulturskolan.

– Jag har totade ihop en jättebunt med noter och så skickade jag upp det till Kulturskolan och frågade "vill ni göra något kul så kommer jag upp i januari". Vi fick en bra kontakt. Det finns så många kompetenta lärare där så detta kommer bli bra.

LÄS OCKSÅ: TV4 öppnar för mer "Solsidan"

Syftet är att få fler Kulturskoleelever att få upp ögonen för swingen, som ligger Gunhild Carling varmt om hjärtat. Men framförallt vill hon att alla ska bli smittade av spelglädje och musikens magi.

Tanken är att 25 elever ska göra henne sällskap på Konserthusets scen.

– Jag kommer stå och spela trombon och de spelar med orkestern. Vi kommer göra en stor New Orleans revival-parad där de verkligen får ta ut svängarna, förklarar hon.

Själva showen blir en väldigt familjevänlig föreställning, en varieté med storband.

– Det blir trolleri och lite jonglering och själv spelar jag flera instrument. Men allt är storband och stråkorkester toppat med Gävles lokala förmågor.

LÄS OCKSÅ: TV: Se den omtalade musikvideon med Adele

Karin Styf Lundin är flöjtlärare på Kulturskolan och ansvarig för projektet.

– Det här är ett unikt tillfälle för våra elever att få arbeta med ett riktigt proffs. Gunhild har en spelglädje och entusiasm av sällan skådat slag som vi tror kommer att smitta av sig på eleverna, säger hon och fortsätter:

– Det betyder mycket för eleverna att få se hur det går till bakom kulisserna samt att på nära håll få se hur det är att jobba som artist.

Än så länge är det inte bestämt vilka elever det blir som får chansen att uppträda med Gunhild Carling. Karin Styf Lundin hoppas på ett stort intresse och att samarbetet ska peppa eleverna i deras musicerande.

– Vi hoppas de får en otrolig inspirationsinjektion som de kan leva på länge.

Mer läsning

Annons