Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Hellström – en underdog med flyt

/
  • Nästan där.
  • Nästan där.
  • 2 steg från paradiset.
  • Jobbar bra ihop.
  • Legendariskt. I somras firade Håkan Hellström tio år som soloartist med en konsert på Way Out West-festivalen i Göteborg. I bakgrunden syns ett jätteversion av konvolutet till debutskivan
  • Håkan Hellström bröt mot rockvärldens tabu när han uppträdde i
  • Han är bäst känd för sina popexplosioner, men tillsammans med Sven-Bertil Taube gav Håkan Hellström den finstämda konserten

Tio år in i karriären är Håkan Hellström större än någonsin. Ändå vägrar han släppa bilden av sig själv som underdog.

Annons

Har du sett honom live så vet du. När Håkan Hellström charmar, tackar och häpnar är det omöjligt att värja sig. På skivbolagets kontor sitter han och skiner på ett sätt som bäst beskrivs som Hellströmskt. Han har precis lagt vantarna på ett färdigt exemplar av sitt nya album, "2 steg från paradise".

– Jag borde ju vara van vid det här laget, men det är jag inte. Att hålla sin nya skiva i handen – herregud – det är en enorm känsla. Nu är det bra att vara Håkan, säger han.

Överraskande förvåning

Frågan gäller om det är lättare att vara Håkan Hellström i dag än för tio år sedan. Då var det år 2000 och från ingenstans kom debutalbumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg". På sommarens Way Out West-festival framförde han plattan från början till slut.

Inför 25 000 fans i total allsångseufori uppvisade Håkan Hellström en förvåning som i sig själv är överraskande. En publik på 25 000 personer är mycket att ta in, men det hade varit betydligt konstigare om ingen dykt upp framför scenen.

– Morsan frågade det: "Varför blir du så häpen hela tiden, har du inte lärt dig?" Men nä. Om man inte blir häpen i en sådan situation har man nog blivit sjuk i huvudet. Vad är det för person som tar en sådan sak för given? Då har man blivit serverad tårta på sängen varje morgon. Jag blir serverad en pissig blöja varje morgon så jag blir rätt glad när jag får gå upp inför 25 000 personer. Det är en jävla kick för mig.

När Håkan Hellström släppte sin första platta var han en pank student som letade efter en väg ut ur Göteborgs festsväng. I dag är han en 36-årig småbarnspappa som förra året skattade för en inkomst på drygt 1,25 miljoner kronor.

Ständig underdog

Ändå återvänder han ständigt till det perspektiv han presenterade redan på debutskivans första spår. Han var nere, men uppe på fem. En underdog.

I "River en vacker dröm" sjunger han, "med glimten i ögat och 100 procent uppriktighet", att "alla vill se dig dala nu som Håkan Hellström". Låten skrevs som en avslutning till spelningen på Way Out West. Tanken var att den skulle framföras en enda gång, men det gick inte. Om Håkan Hellström själv fått bestämma hade "River en vacker dröm" blivit det nya albumets första singel.

– Det är den bästa textraden på hela skivan för den innehåller allt. Den är rolig, provocerande och helt ärlig. Den sammanfattar allt jag ville säga med den här skivan. Alla kan säkert hitta ett uns sanning i den raden, även de som tycker om alla mina skivor.

Trots att Håkan Hellström i dag är en av Sveriges största – och kreddigaste – artister har han långt kvar till att skriva en låt i stil med Petters självironiska "Det går bra nu".

– Petter gjorde en pastisch på amerikansk hiphop och det är ju roligt att provocera jantelagen. Jag har mer en stor Jante som sitter här på axeln och skriker att "du ska inte tro att du är något", säger han.

Underbar kontrast

I videon som nyligen fick smygpremiär på nätet strosar Håkan Hellström genom ett soligt Göteborg. Under låtens fem minuter hinner han hälsa på 13 främmande människor, fotograferas med 7 och skriva 2 autografer. Han berättar att han direkt fick kritik för att videon skulle vara "konstruerad", något han bestämt förnekar.

– Det var en av reaktionerna på videon: "du ska inte tro att du är något", men det är faktiskt de här människorna som kommer fram till mig. Videon är onekligen intressant på det sättet, den passar ihop med texten som är exakt motsatt. Den kontrasten tycker jag är underbar.

Mer läsning

Annons