Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammerfall utan maskot

/
  • Gävleaktuella. Hammerfall, från vänster Oscar Dronjak, gitarr, Fredrik Larsson, bas, Joacim Cans, sång, Anders Johansson, trummor och Pontus Norgren, gitarr, har ett fåtal svenska spelningar inplanerade under sommaren, däribland en på Getaway Rock Festival i Gävle.

Delvis ett nytt sound och bort med maskoten Hector på omslaget. Hammerfall har satsat på en rejäl nystart med nya plattan ”Infected”.

– För att palla med det här i tio år till så ville vi göra det här, säger sångaren Joacim Cans.

Annons

Det kan lite klyschigt beskrivas som att Hammerfall ”gått tillbaka till rötterna”. Tanken var att lämna det överproducerade soundet med mycket pålägg för en ”basic heavy metal-produktion” som Joacim Cans uttrycker det.

– Vi ställde oss frågan: ”Hur skulle 80-talet låta om det var här och nu?”, säger han.

Idén är dock inte helt ny. Redan inför förra plattan ”No sacrifice, no victory” fanns planerna på musikalisk omgörning av Hammerfall. Men den gången gick man inte i mål. Joacim Cans lägger stor del av skulden på Charlie Bauerfeind, Hammerfalls producent sedan 2002.

– Det var tänkt att de låtarna skulle vara råare, mer edgy men när vår producent Charlie fick hand om dem blev de stöpta i hans form.

Lösningen blev i stället att producera delar av nya albumet på egen hand. Gitarr, bas och trummor spelades in hemma i Göteborg. När det kom till sången och mixningen vände Hammerfall blickarna västerut mot förre Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx nya band Sixx AM. Där fanns sångaren tillika producenten James Michael.

– Jag hade hört deras skiva och var helt besatt av uttrycket i hans röst, säger Joacim Cans.

Han och gitarristen Oscar Dronjak tog därför med sig inspelningarna till Nashville där sång lades på och mixningen skedde under James Michaels vakande öga.

– Vi kom överens redan från första dagen. Han blev den coach jag ville att han skulle bli, säger Joacim Cans.

Hur fansen ska reagera på det delvis nya soundet lär väl tiden utvisa. Däremot har det varit lite si och så med mottagandet av omslaget till nya skivan. Främst har det handlat om att maskoten Hector, som prytt varenda studioskiva sedan starten, nu inte längre är med.

– Han har gjort allt som kunde göras. Vi kan inte för sakens skulle sätta honom på omslaget. Men han finns där ändå på skivan i någon form, säger Joacim Cans.

Mer läsning

Annons