Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här slipar julstjärnorna på det sista inför konserten

/
  • Fixar julstämningen. Shirley Clamp, kapellmästaren Robin Svensson, Brandur Enni, Sanna Nielsen, Björn Kjellman och Sonja Aldén får instruktioner av regissören Daniel Ottosson (med ryggen mot kameran). In i det sista repeteras ”Julkonserten 2010 – Vår jul” på Konserthuset i Gävle.

Ända in på premiären av ”Julkonserten 2010 – Vår jul” pågår repetitionerna och finslipandet av mellansnack och positioner på scenen.

Shirley Clamp, Sonja Aldén, Sanna Nielsen, Björn Kjellman och Brandur Enni har tillbringat många långa timmar på Konserthuset i Gävle.

I kväll är det turnépremiär.

Annons

– Det känns fel att prata om hur man firar jul när det handlar om förberedelserna, som att du har pysslat sen oktober.

Shirley Clamp försöker få ordning på snacket som ska inleda ett Disney-medley samtidigt som Sonja Aldén tycker att det känns knasigt om de står på en lång rad allihop om de ska prata med varandra.

– Titta dem i nacken, säger regissören Daniel Ottosson.

– Jag får låtsas att jag tittar på dem, konstaterar Sonja Aldén men får sen till att de ska stå i en liten halvmåneform på scenen.

Alla är engagerade

– Vi har en regissör, men alla vill regissera. Vi har svårt att vara tysta. Det hade kanske gått fortare annars, säger Shirley Clamp i en paus i repetitionerna lite senare.

– Eller inte, säger Björn Kjellman.

– Alla är engagerade, vi brinner för det här, säger Sonja Aldén.

Det är tredje året i rad som hon, Shirley Clamp och Sanna Nielsen gör julkonsert och fortfarande tycker de att det är väldigt roligt. Och att det går att göra nya grejer. Utöver det för året nya sällskapet av skådespelaren Björn Kjellman och den färöiske artisten Brandur Enni så innehåller också själva konserten ny musik. Eller nya tolkningar.

– Vi har en låt, jag säger inte vilken, som vi har haft med alla tre åren och gjort i helt olika versioner, och fortfarande får vi sån känsla för den, säger Shirley Clamp.

– Det blir roligare och roligare. Det är utvecklande, säger Sonja Aldén.

Premiär för Brandur

”Den lille puddingen” (som Shirley Clamp kallar honom) Brandur Enni har aldrig gjort julkonsert tidigare och han tycker att det känns alldeles fantastiskt att få åka på en så stor turné.

– Och att få vara i alla dessa konserthus. Här är det otroligt coolt, säger han och sveper med blicken över Gevaliasalen.

En liten diskussion om huruvida Konserthuset är vackert (det tycker Björn Kjellman) eller mer just coolt (det tycker Shirley Clamp) utbryter innan det är dags att börja repa igen. Det är många positioner som ska sättas.

– Det är mycket att komma ihåg, säger Sanna Nielsen.

Hon har åkt mellan Gävle och Stockholm eftersom hon tidigare i veckan medverkade på presentationen av ett gäng Melodifestivalsartister och Björn Kjellman är lite småsnurrig han också eftersom filmen ”Fyra år till” – där han spelar Folkpartiledare som plötsligt blir förälskad i en meningsmotståndare, som dessutom är man – har premiär nu på fredag och det har varit fullt upp med pressgrejer inför den.

Men nu är de på plats för att göra det sista inför premiären i kväll.

Mer läsning

Annons