Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda tider för Tiger Lou

/
  • Primalterapi. Rasmus Kellerman alias Tiger Lou låter sig vaggas av hård och mörk musik.

Rasmus Kellerman flyttade till Berlin för att skriva låtarna till nya albumet. Nu är han tillbaka. I morgon kväll spelar Tiger Lou live i Gävle.

Annons

"Att lyssna genom hela A Partial print i ett svep är som att försöka andas genom en filt tätt virad runt ansiktet", skrev tidningen Café nyligen om Tiger Lous nya skiva. Den där filten har dragits åt allt hårdare sedan debutalbumet släpptes för fyra år sedan. Då låg det visserligen en fuktig melankoli runt allting, men i grunden var det ändå ganska luftig pop. "A partial print" däremot är en koboltsten som har hivats en ganska lång bit ner i ångestbrunnen.

Tiger Lou heter Rasmus Kellerman på helt vanliga dagar när han dricker kaffe och äter äggmackor. Det gör han när vi pratar med honom. Han är medveten om att den nya skivan kan kännas otillgänglig till en början, men säger att den kommer att öppna sig med tiden för den som har tålamod.

Att det låter hårdare och mörkare än tidigare är ett medvetet val.

– Det är helt enkelt för att det är de sidorna i musiken som intresserar mig främst, säger Rasmus.

Hemma lyssnar han helst på mörk filmmusik och metal.

– Min hustru blir galen när jag blastar stenhård metal på högsta volym, säger han.

Men Rasmus mår inte dåligt av det ångestladdade. Säger att mörker och melankoli får honom att känna ett stort lugn inombords. Och tror att det är ganska vanligt. Han berättar om en kväll i München där Tiger Lou spelade på samma ställe som svenska grindcorebandet Nasum.

– De var så sjukt snabba och hårda. Allt var extremt macho och spottet hängde i skägget på dem. Sen kommer de in i logen och då är det bara (Rasmus går upp i falsett): "Tjena grabbar! Åh, fan, finns det muffins här?!"

Rasmus tror att det är någon sorts primalterapi i det här. Han jämför med kickboxning, som han tränar. Man bankar ur sig så mycket på de där kuddarna. Det blir en kanal där mycket av den onda kan rinna av, sånt som andra bär omkring på. Så han ser det som en sorts självterapi att skriva text och musik.

Nu är skivan släppt, och turnerandet tar vid. Spegeln i Gävle i morgon, torsdag, kväll. Och idén är enkel: Nya skivan från början till slut, omstöpt för liveframförande.

– Vi är nog mer konceptuella än vad vi ibland vill erkänna.

Annons