Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopen tittar upp ur underjorden

/
  • Irievibes från Hofors.  Spelar cirka 23:45 i kväll på Kungen  i Sandviken.Foto: Annakarin Björnström

I kväll kommer den lokala underjordiska hiphopscenen in från kylan. Fem akter uppträder live. Tre av dem är på gång med nya skivor.

På gång träffar dem.

Annons

Det börjar bli svårare och svårare att tro på, men en gång i tiden brydde sig verkligen en stor del av musiksverige om hur det stod till med svensk hiphop. Ayo och Melinda Wrede turnerade runt Sverige och Feven pratade om vikten av att försvara de fyra elementen. Sedan kom Mobbade barn med Automatvapen och Fattaru och så småningom Ison och Fille, men då var det redan som om , pffft..., någon hade tejpat ballongen och stuckit en nål genom tejpen och den stackars ballongen blev allt mindre och skrynkligare.

Sedan dess har det gjorts sporadiska försök att få in hiphopen på klubbarna i Gävle-Sandviken igen men det har mest varit enskilda skott som försvunnit strax efter att de planterats.

Men nu är det någonting på gång. I underjorden har hiphopen åter växt sig så stark att det nu finns en lokal scen som visar både klass och bredd. Maven Mode från Sandviken, Jerrones från Gävle och Irie Vibes från Hofors är på gång med nya skivor. Irie Vibes är visserligen mer folk/reggae än hiphop, men de pratar med lika mycket kärlek och engagemang om var hiphop befinner sig i dag som de övriga akter som vi samlat i Kungen i Sandviken.

Återkommande hiphopfestival

Anledningen till att vi är just här är för att premiären för minifestivalen Eargasm ska hållas här i kväll. Tanken är att det ska bli ett återkommande arrangemang och att det ska hållas två gånger om året. Akterna är här och fixar och städar. Intresset verkar stort, när vi träffas (onsdag förmiddag) har 126 personer anmält sig som ”attending” på facebook.

De märker att det rör på sig, säger de. Det senaste ett och halvt året har det ploppat upp fler och fler akter, och bakom dem märks också ett brett intresse rent allmänt, antalet hiphopbloggar växer och på fester är det fler och fler som drar en vers de har skrivit.

Det är en ny generation som kommer nu, de som är 19–20 någonting. Okej, Irie Vibes sticker fortfarande ut rätt mycket i punk-, rock-, och metalorten Hofors, även om det också finns en bra rappare där också som heter Billy och som kan ses in action på Irie Vibes facebook-sida. Men i Sandviken händer det saker, och i Gävle finns det rätt många rappare på uppgång som ”köttar på rätt bra ändå, fast de är rätt nya”, som Jerrones uttrycker det.

Samtidigt är de rätt bekymrade för att den hiphop som är mainstream är så korkad, och att den verkar ha fått ett så starkt fäste. När till och med en respekterad svensk hiphopfigur som Promoe cashar in på en svennebanan måste det vara rätt illa. Och det samma verkar gälla i staterna, resonerar de vidare. En gång var det den som var bäst på att skriva rim som fick ära och berömmelse, nu handlar det mer om att skapa sig en säljande image och hålla fast vid den.

– Nu låter ni som en ganska pessimistisk ny generation, säger jag.

– Ja, vad skulle du själv bli om du såg någonting som du brann för våldtas offentligt”, invänder en av medlemmarna i Irie Vibes, som är rätt uppjagad vid det här laget.

Men nu är de här i alla fall, och kan visa att det finns alternativ.

Kanske kan de vrida den allmänna bilden av hiphop lite, lite grann åt rätt håll.

Mer läsning

Annons