Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högklassig julmusik med Landgren

/
  • Varierad Julkonsert. Nils Landgren och hans vänner bjöd på ett brett spektrum med jullåtar.
  • Sharon Dyall bidrog med gospel och hejdlös soul med önskan om fred på jorden och frid i våra hem.
  • Mest imponerande var nog ändå Jeanette Köhns klara, klassiska sopran.

”Jul, jul...”.

Nils Landgren angav tonen från första stund med sin rödskimrande trombon och sen klev hans sju medmusikanter in på scenen.

Annons

De bjöd på ett brett spektrum av jullåtar, med allt från klassiska till svängig jazz och de souligaste klangerna. Men bjällerklang blev det inte. Det deklarerade Landgren redan från början och det höll han fast vid under hela konserten.

Vid sin sida hade han den Gävlekände saxofonisten Jonas Knutsson, gitarristen Johan Norberg, sångerskorna Sharon Dyall, Jeanette Köhn och Jessica Pilnäs, Ida Sand på piano och Eva Kruse på bas.

Dyall bidrog med gospel och hejdlös soul med önskan om fred på jorden och frid i våra hem. ”How can we have peace in the middle east if we don’t have peace in our homes?”, sjöng hon och gav oss en tanke att ta med under de närmaste veckorna.

Norberg och Knutsson duellerade med kantele och sopransax, i finstämd folkton.

Jessica Pilnäs sjöng klassikern ”Gläns över sjö och strand” med Ida Sands säkra pianospel och Eva Kruses sparsmakade bas. Kruse hängde över strängarna och satte takterna genom hela föreställningen.

Men mest imponerande var nog ändå Jeanette Köhns klara, klassiska sopran. Det var så vackert att det knottrade sig längs ryggraden.

Julsångerna översvämmar oss i denna tid. Stundtals kan det bli så mycket att man storknar. Men i Nils Landgrens tappning blev det inte för mycket. Vännerna gav oss drygt en och en halv timmes julkänsla av högsta klass.

Givetvis blev de inklappade för extranummer. Landgren passade på att sjunga den där sången som Bengt Feldreich brukar ta i Benjamin Syrsas roll på julafton. Och till sist fick vi alla stämma in i ”Stilla natt”.

Mer läsning

Annons