Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är nästa års nya stora stjärna

/
  • Amanda Mair.
  • Amanda Mair.
  • Idol-fyran. Linnea Henriksson kom på andra plats i TT Spektras stora enkät om vilken artist som kommer att stå för 2012 års stora genombrott.
  • Skånepåg. Malmös unge r'n'b-stjärna Albin Gromer släpper sitt debutalbum i februari.
  • Världen för fötterna? Soulsångaren Aleks debutskiva kom i december och många spår honom en lysande framtid.
  • Kultigt. Ghost släpper sin andra skiva och med James Hetfield bland fansen väntas de stå för Sveriges nästa stora hårdrocksexport.
  • Ung med erfaren. Adam Kanyama är bara 15 år men har redan jobbat folk som Stuffe från rapgruppen Fattaru och Masse från tunga Salazar Brothers.
  • Hajpade. Urban Cone skapade en hajp på internet. I vår kommer bandets första album.

Skriv ner det här: Amanda Mair. Hon är svaret när TT Spektra frågar Sveriges musikexperter om vem som är nästa års nya stora stjärna.

Annons

Hon har ett och ett halvt år kvar till studenten och hennes musikaliska cv begränsar sig till två singlar. Men låt dig inte luras. Att vara oerfaren är inte samma sak som att vara ofarlig. TT Spektra har frågat ett stort antal personer från skivbranschen, radio, tv och tidningar om vem som kommer att stå för nästa års stora musikaliska genombrott. Överst på listan: Amanda Mair.

– Hon är en frisk vindpust som kommer in och livar upp en musikvärld som behöver en ordentlig energiinjektion för att orka med ett till stort musikår, säger musikjournalisten Kristin Lundell, en av dem som lyfter fram Amanda Mair i den stora enkäten.

Amanda Mairs singlar "House" och "Doubt" väckte en del uppmärksamhet när de släpptes tidigare i år. Hon är bara 17 år, men i de pianobaserade poplåtarna tar Amanda Mair plats med självklar pondus.

Singlarna är skrivna av Philip Ekström som till vardags spelar i banden The Mary Onettes och Det Vackra Livet.

Han har även producerat det självbetitlade debutalbum som väntas i februari. Det är albumet som såväl journalister som folk i skivbranschen tror kommer att slå stort. Mattias Dahlström, kritiker på Dagens Nyheter lyfter fram hennes röst och de raka men spännande låtarna:

– Sen ska man inte underskatta underbarnseffekten. Kombinationen småknepig Kate Bushig pianopop och ungdomlig entusiasm kommer säkert att tilltala många. Hon kan bli den Ulrik Munther eller Amy Diamond som det är ok att gilla.

Fotnot: TT Spektra frågat nära 200 personer om vem eller vilken grupp de tror kommer att stå för nästa års stora genombrott. Det handlar om folk på små och stora skivbolag, bandbokare, bloggare och musikjournalister på radio, tv och i tidningar över hela landet. Sammanlagt har vi fått in 75 svar.

Mer läsning

Annons