Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultsfredsfestival i kris varslar

/
  • VARSEL. Hultsfredsfestivalen gick även i år med förlust och nu väntar ett sparpaket som hotar hela festivalens existens.

Finanskris och stadsfestivaler. Det är de två skälen bakom att Hultsfredsfestivalen på tisdagen varslat sina samtliga 20-tal anställda.
Men Rockparty satsar på en festival 2010, trots det ekonomiska dödläget.

Annons

Hultsfredsfestivalen gick på nytt med förlust och måste krympa sin kostym.

På tisdagsförmiddagen hölls ett styrelsemöte i Hultsfred. De drygt 20 anställda på inom arrangörs- och produktionsbolagen Rockparty, Music Link och Metropol, varslas om uppsägning.

Men arrangören Rockpartys styrelseordförande Lennart Beijer vägrar se slutet för festivalen.

– Det är inte en lätt situation, men det stämmer inte att Hultsfred går i graven. Vi lägger ett allmänt varsel, men det innebär inte att vi säger upp folk, säger han.

Den mest klassiska av alla svenska rockfestivaler har i flera år haft stora ekonomiska problem. 2007 fick festivalchefen JP Bordahl lämna sin post och även i fjol noterades en förlust. I år tog nya chefen Per Alexanderson över och festivalen flyttades från juni till juli. Årets festival 8-11 juli hade bandet Killers som största dragplåster. Men 2009 blev ändå en förlustår.

– Vi gör ett antal miljoner i förlust, så man tvingas göra sina analyser. De snabba valutaförändringarna som skedde från att vi kontrakterade artisterna till att vi skulle betala dem spelade en väldigt stor roll.

– Sedan är det en oerhörd konkurrens bland festivaler Sverige, säger Lennart Beijer som även dragits med minskade sponsorintäkter.

Festivalen vid sjön Hulingens strand i Småland arrangerades för första gången 1986 och var länge Sveriges största rockfestival. På senare år har festivaler som Peace and love i Borlänge, Sweden Rock i Sölvesborg och Way out west i Göteborg gått om.

Trots det ekonomiska krisläget - och varslen - satsar Rockparty tappert på att genomföra Hultsfredsfestivalen även 2010. Men enligt Lennart Beijer kan de inte tänka sig att krympa hur mycket som helst för att möta sparkraven.

– Förändringar blir det, men på vilket sätt törs jag inte säga. Vi kan nog inte tänka oss att bli en endagshistoria. Det är mycket jobb att sätta upp och ta ner festivalen. Vi vill ha en vanlig Hultsfredsfestival, säger han.

– Ja, det känns realistiskt att klara det målet. Vi har satt ihop en fin festival i år och har all fokus på att genomföra den 25:e festivalen nästa år. Det gäller bara att få hit stockholmare och göteborgare, säger Lennart Beijer.

Mer läsning

Annons