Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor, skön svärta och suveräna musiker

/
  • Julvärd. Tillsammans med Orsa Spelmän,Bengan Jansson och här Hanna Hedlund gjorde Kalle Moraeus att julkänslan infann sig på Konserthuset i Gävle.

Trots regn, rusk, gråkallt väder och nära noll julkänsla är det med en spirande glädje inombords jag lämnar ett fullsatt Gevaliasalen för att printa ner den här recensionen.

Annons

Orsaken till denna lycka är att årets värd på Julafton i SVT, Karl-Anders Moraeus, Bengan Jansson plus medmusikanter är i Gävle och sprider musikalisk eufori.

Efter ett jazzigt intro där Johan Granströms orkester jammar loss i Jingle bells, kommer gästsångerskan Hanna Hedlund upp på scen. Moraeus och Jansson berättar vad de haft för sig sedan de sågs på förra årets julturné. Bengan Jansson frågar då Hanna: och vad har DU gjort? Under Hedlunds röda klänning skymtar nämligen en liten babymage. Publiken brister ut i ett hjärtligt skratt och isen är därmed bruten. Låten ”Jasså Jul” sätter tonen och Kalle lirar här ösig och medryckande rockabilly på sin vita Fender Stratocaster.

Något senare gör Orsa spelmän entré. Fyra män med fioler och en dragspelare, i vad ser ut som Lederhosen, drar igång en låt skriven av Benny Andersson. Nu är det FOLKMUSIK som ljuder i salen och vi i publiken tar till oss tonerna med hull och hår.

”Gå inte förbi” är en visa där Jansson och Hedlund delar på sången och orsingarna (som Bengan kallar dem) kompar Granströms orkester med ett fläskigt beat. Tänk att folkmusik kan låta så pass maffigt. Till låten ”Uppgläd er alla”, som är en norsk julvisa, har mästermusikanten Moraeus bytt från elektrisk gitarr till lap steel och jag får varma vibbar från den amerikanska södern. Låten går i countrytakt och Hanna Hedlund och Kalle Moraeus delar på sången. Dragspelare Jansson visar här att han även behärskar akustisk gitarr.

Tidigare har bandet från scen i låten Santa Claus blues kåserat om hur tomten dricker hembränt, att densamme vill strypa Viktor Rydberg och att konstnären Jenny Nyström kan stoppa upp sina vykort i … Ni fattar. Allt görs med humor, skön svärta och av suveräna musiker.

Julkänslan är därmed här. Nu väntar vi bara på att snön ska falla över Gästrikland.

Jonny Hjortfors

Mer läsning

Annons