Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll stänger dom bryggeriets metalsektion

/
  • Fixare. Eldsjälar bakom metalklubben: Daniel Ädel, Jonas Holmkvist, Torbjörn Schelin och Mikael Karlsson
  • Med på gravöl. Isole från Gävle är med och stänger Bryggeriet Metalclub i kväll.

Sedan januari 2009 har Bryggeriet Metalclub försett Sandviken med kvalitativ hårdrock i lokalen på Högbovägen.
Men i kväll svingas bägarna med det lokalbryggda ölet för sista gången i klubbens regi.

Annons

– Bryggaren Torbjörn Schelin behöver hela lokalen till sin verksamhet så det finns inte plats för oss längre helt enkelt, berättar arrangören Daniel Ädel.

Klubbmästaren har dock hållit traditionen levande efter tidigare motgångar. Sandvikens första riktiga rockklubb, som även den sköttes enligt modellen slutet sällskap, huserade under många år i Rockhuset på Fredriksgatan.

– Idén från första början när jag och David (Larsson, frontman i In Aeternum) startade i Rockhuset var att vi skulle ordna klubben dit vi själva ville gå, något som lyckades riktigt väl. Så bra som det var i den källaren kommer det kanske aldrig att bli igen, men Bryggeriet har varit fint det också.

Vilket är bästa minnet du tar med dig från Bryggeriet?

– När FKÜ spelade här förra sommaren, helt klart! Skitmycket folk, skitbra band, bra ljud och suverän stämning.

Den goda stämningen ska vi få skäl att återkomma till ett flertal gånger under vårt samtal. Daniel Ädel har aldrig kunnat erbjuda banden och publiken den bästa utrustningen eller så, men allt metalklubben har gjort har varit äkta och då får man det samma tillbaka.

Oron sällan befogad

– Alla band som stått på vår scen har köpt den dealen. Någon gång under åren när man bokat mer etablerade band har man oroat sig för vad de ska tycka om den lilla scenytan och det ena eller det andra, men det har sällan varit befogat. När Merciless spelade på Rockklubben var de så nöjda över chili con carnen som morsan lagat i mitt kök att basisten ringde halv fem på söndagsmorgonen för att fråga om det fanns rester över. Tyvärr var det helt slut, men då lade de med nöje sitt gage på att ta taxi till Hagaström och köpa korv.

Den driftige Sandvikenbon ämnar inte ta någon längre semester från arrangerandet. Den dagen det återigen finns en lokal finns det en klubb, säger Ädel, som gärna riktar ljuset mot bundsförvanterna bakom Bryggeriet Metalclub.

Suveräna medhjälpare

– Micke Karlsson är suverän, han ställer upp och fixar med allt. Jonas Holmkvist har också varit till god hjälp. Stabila och pålitliga människor som dem betyder mycket när man sysslar med detta.

På scen denna kväll står Gävles doom metal-akt Isole och thrash metal-kvartetten Tuck From Hell från Dalarna. En värdig avslutning för Bryggeriet i undertecknads öron.

Olika stilar

– Absolut! Isole har jag velat ha dit länge, de är riktigt bra på det de gör. Tuck From Hell har egentligen inte ett dugg gemensamt med Isole, men det hör lite till klubbens tradition att blanda stilar fritt på det viset. Många bokare brukar vilja hålla sig inom samma genre under en kväll, men det där har jag aldrig tyckt att det spelar någon roll. Tuck From Hell släpper för övrigt skiva här framöver och det känns kul att lyfta fram ett så nytt gäng och få se dem själv för första gången.

Mer läsning

Annons