Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idol bakom kulisserna

/
 • Proffsigt. Alice Svensson svarar snabbt och obesvärat på frågor från kvällstidningarna inne på backstage-området.
 • Fullt ös. Efter sändningen störtar reportrar, fotografer och fans ner på scenen för att prata och få autografer och kramar.
 • Proffsigt. Alice Svensson svarar snabbt och obesvärat på frågor från kvällstidningarna inne på backstage-området.
 • Poppis. Juryn har bara lovord för Alice Svensson och hennes version av
 • Det är väldigt varmt inne i Magasin 7.
 • Heja heja. Många har med sig tjusiga hemgjorda skyltar för att visa vilken idol de hejar på. Och för att få synas i tv-rutan.
 • Hela gänget. Alla idolerna sjunger
 • Poppis. Juryn har bara lovord för Alice Svensson och hennes version av
 • Stort.
 • Mycket folk. Programledaren Peter Jihde ska stå bland publiken och snacka. Och publiken består inte bara unga tjejer utan av TV4:s vd Jan Scherman också.
 • Proffsigt. Alice Svensson svarar snabbt och obesvärat på frågor från kvällstidningarna inne på backstage-området.
 • Och Alice Svensson saknar dem...
 • Rutinerad. Alice Svensson poserar vant för fotografer.
 • Stort.
 • Stort.
 • Kompisarna. Anna Juggas, Anna Rosenkvist , Frida Larsson och Caroline Arvidsson har åkt rån Gävle för att heja på Alice Svensson.
 • Oglammigt. Det är inte speciellt tjusig miljö backstage. Alice Svensson har klarat av någrainetervjuer i pausen.

Alice Svensson från Hedesunda har seglat upp som en av favoriterna i årets omgång av "Idol".
På Gång for till Stockholm för att se hur det går till bakom kulisserna.

Annons

Redan på specialbussarna från Cityterminalen i Stockholm ut till Magasin 7 i Frihamnen där "Idol" görs märks att publiken är rutinerad.

– Det var när Linda åkte ut som en tjej svimmade och det var för två år sen, säger en flicka som ser ut att vara ungefär elva år gammal på tvärsäker värmländska när hon diskuterar olika grejer som hänt under "Idol"-sändningarna med sin familj.

Alice Svenssons klasskompisar Frida Larsson, Caroline Arvidsson och Anna Juggas och skolkompisen Anna Rosenkvist från Vasaskolan i Gävle åker en annan buss. De har gjort en banderoll i rosa och bestämt att de ska stanna över natten i Stockholm.

tv-programmet "Bygglovs" stora långtradarflak och containrar tornar upp sig mot himlen. Frihamnen är en hamn. Magasin 7 ett stort, hangarliknande magasin som gjorts idoligt med hjälp av glittriga tygsjok i entrén och en tvådelad scen och publikläktare invändigt.

– Det var mycket större än jag trodde, säger Anna Rosenkvist.

blir det ändå, redan innan själva sändningen börjar. En studioman gör sitt bästa för att dels veva igång publiken så att den låter som att den har vansinnigt roligt och dels instruera alla om vad som gäller.

– Vi ska göra världens bästa tv-program, hojtar han i micken och förmanar alla att applådera jättemycket efter varje artist, oavsett vem man hejar på.

Alice Svensson har rutig morgonrock och pannband med gröna paljetter och går med snabba steg tvärs över det stora backstageutrymmet som är möblerat med långbord och bänkar och upplyst av lysrör.

– Jag känner mig som en hippie i det här, säger hon och ler.

Kvällens tema är Abba, och Alice Svensson har i samråd med programmets stylist tänkt lite 70-tal med kort volangklänning och så det där pannbandet.

Peter Jihde hinner precis tala om att han tycker att han har världens bästa jobb innan vinjetten börjar rulla och programmet är igång, med en genomgång av kvällens tema, utfrågning av juryn som sitter lite gömd bakom en pelare med en tv-skärm så bara delar av publiken kan se dem och så första framträdandet innan det är dags för reklampaus.

Studiomannen dyker upp igen och talar om för oss att det ska fuskas lite. Publiken blir tillsagd att jubla som vanligt och Peter Jihde kör ett intro som bandas (och sen sänds som svartvitt i tv:n).

Över scenen springer människor med papper i händerna och headset på skallen. En kamera åker på räls och ett par andra bärs av kamerakillar och -tjejer med efterföljande kabelhållare som hukande springer efter.

– "Lay all your love on me" var mitt sjätteval. Alla ville ju ha "The winner takes it all" men den fick Johan, säger Alice Svensson.

Hon har all anledning att känna sig nöjd ändå. Juryn är i vanlig ordning alldeles till sig i trasorna över hennes version.

– Du såg ut som en stjärna, du rörde dig som en stjärna, du sjöng som en stjärna, säger jurymedlemman Laila Bagge där bakom pelaren samtidigt som spridda "Alice" hörs från publiken.

sitter klasskompisarna och viftar med sin banderoll. "Es2mu saknar Alice".

– Jag såg den! Det betyder jättemycket att de är här, säger Alice Svensson när det blivit uppehåll för nyheter och annat och idolerna har fått gå från sitt green room bakom en skärm på scenen och in till lysrörsbelysningen backstage.

– Och jag saknar dem. Jag ringer till dem ibland på nätterna när jag inte kan sova, säger hon.

Hon är inte helt nöjd med sitt framträdande.

– Jag är ju perfektionist. Det finns alltid nåt att peta på.

En av kvällstidningarnas webb-tvreportrar gör en intervju med henne, en annan ber henne att snurra framför kameran eftersom de vill filma alla idolernas outfits.

Alice Svensson fyrar av leenden åt olika håll och svarar snabbt och rutinerat på frågorna. Men säger själv att hon inte vant sig vid att vara mitt i "Idol"-karusellen.

– Det är nånting nytt varje dag. Och det är så kul.

Fortfarande kan hon gå på stan i Stockholm utan att bli igenkänd. Men fansen patrullerar utanför hotellet, berättar hon, mest är det tjejer som älskar Johan Palm.

Det är de som skriker så att Alice Svensson får hålla för öronen när idolerna lämnar scenen innan pausen.

– Jag har tinnitus så det gör jätteont, förklarar hon.

De har ett soffhörn där under lysrören där de kan sitta. Men Alice Svensson går runt, pratar en stund med Andreas Carlsson i juryn, skrattar och flamsar med de andra idolerna.

när det är dags för sändning igen. Nån ska åka ut.

– Man vet ju aldrig. Jag har fått bra omdömen av juryn men vad som helst kan hända, säger Alice Svensson.

Hon får ändå reda på att hon "sitter säkert" som Peter Jihde uttrycker det. "Idol"-bästisen Anna får däremot veta att hon sitter löst och får några darriga sekunder framme på scenen innan hon kan gå och sätta sig igen. Alice Svensson lutar sig mot henne och klappar hennes arm.

Publiken har blivit tillsagd att programmet ska "sluta i dur". Det innebär att man får bua när det visar sig att en favorit åker ut men att man sen ska visa sin kärlek genom att jubla.

Det blir LouLou Lamotte som får packa väskan och resa hem. Alla idolerna trängs för att krama om henne innan hon ska sjunga sin hejdå-låt i sändningen som fortsätter i TV400.

klingar ut kastar sig fotografer, reportrar och publiken fram mot idolerna. Autografer skrivs. Kramar kramas. Tårar fälls (mest hulkar en tjej som fått en kram av Johan Palm).

– Vi var framme och hälsade på Aliice och sen kramade vi Johan Palm, berättar klasskompisarna från Gävle i munnen på varann.

Caroline Arvidsson håller banderoll-pinnarna i ett fast grepp, det är ett par gardinstänger som enligt order hemifrån ska med hem igen.

– Vi gav banderollen till henne. Antingen får hon klä av sig naken och svepa in sig i den, säger Frida Larsson

– Eller så ha den på ett hundratusenkronors photoshoot, säger Anna Juggas.

De hoppar på bussen tillbaka in mot stan. Inne i Magasin 7 fortsätter "Idol" med eftersnacket.

Och Alice Svensson har fått stanna en vecka till. I kväll är det dags igen.

Mer läsning

Annons