Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerande Wickman-hyllning

/
  • Kappspel. Magnus Lindgren, Ken Peplowski och Hector Bingert tävlade om vem som kunde spela snabbast på klarinetten.

Sex supermusiker stod på Gevaliasalens scen och både samspelade och bytte av varandra i en hyllning till klarinettisten Putte Wickman.

Annons

Han skulle ha fyllt 85 år i år och därför väckte Ken Peplowski idén som Claes Crona nappade på och ordnade turnén som på lördagskvällen nådde Gävle.

Claes Crona ackompanjerade Putte Wickman i över 20 år.

De tre klarinettisterna Bingert, Lindgren och Peplowski kompletterade varandra och gav prov på både vältajmat samspel och egna små utflykter.

Magnus Lindgren, som hade med sig några av sina egna låtar, drog ut på fantasifulla vindlingar och testade gränser. Hector Bingert visade både humor och temperament. Och amerikanen Ken Peplowski som beskrivits som en av dem som fyller tomrummet efter Benny Goodman, fyllde salen med den klaraste, mjukaste och renaste stämman.

De började med ”Just friends”, en av Putte Wickmans favoriter, och fortsatte med låtar där de tre klarinettisterna spelade tillsammans, i par eller solo med Claes Cronas piano, Rabsons bas och Ikiz trummor med säkra slag i bakgrunden.

I ett av numren stod Lindgren ensam och spelade i dialog med trummisen Ikiz. Det blev ett potpurri med flera kända takter, som ”Caravan” och ”Take five”. I ett annat nummer tog Bingert fram tenorsaxen och vräkte på med extra känsla i en brasiliansk låt.

Och i avslutningsnumret tävlade de tre klarinettisterna om vem som kunde spela snabbast utan att förlora i nyanserna i ”Blues up and down”.

Claes Crona kommer för övrigt till Gävle tre gånger till under de närmaste månaderna, bland annat tillsammans med Louise Hoffsten.

 

Mer läsning

Annons