Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara pensionärer gillar Detektivbyrån

/
  • Upptäcktes av skånska pensionärer. Sen dess har det bara gått uppåt för Detektivbyrån. I kväll spelar de på Spegeln.

Det var på Masthuggsberget i Göteborg som speldose-indie-trion Detektivbyrån verkligen konsoliderades som band. En buss skånska pensionärer övertygade dem. Nu är de aktuella med debutalbumet ”Wermland”. Och med en spelning på Spegeln i kväll.

Annons

Av någon anledning repade de ute i friska luften, på Masthuggsberget. Anders Flanders hade ganska nyligen börjat spela dragspel och Martin Molin övade på sitt klockspel. Två knepiga instrument. Dragspelet har ju både knappar och tangenter, och dessutom måste man dra i det för att det ska låta något.

Klockspelet har så små metallbrickor att man måste titta noga på det hela tiden för att inte slå an fel toner.

Anders och Martin var så djupt koncentrerade att de inte märkte turistbussen som smög upp på berget. Först när de spelat färdigt låten hörde de applåderna. Och blev varse de 70 skånska pensionärer som nu hade hoppat ur sightseeingbussen och ställt sig i en stor halvcirkel runt dem.

Anders och Martin körde tre-fyra låtar till och pensionärerna stod kvar och lyssnade. Applåderade entusiastiskt efter varje låt. Trummisen Jon Nils Emanuel Ekström minns fortfarande när Martin och Anders kom hem och berättade.

– Jo, då var de glada i hågen. Sa att: ”Fan, det kanske finns ett intresse för det här!”. Så vi satte igång att spela genast.

De spelade ute på gatorna. Och det fortsatte gå bra. Debut-ep:n hade ingen distribution men Detektivbyrån sålde 150 plattor på två timmar när de hade release-spelning ute på gatan. ”Det säljer man ju knappast i en skivbutik” säger Jon Ekström.

Nu har de tagit ett banklån och köpt en vibrafon, ett instrument som Martin Molin länge har drömt om. Därav klockspelet, som är som en liten, liten vibrafon. Men klockspelet är också kvar på debutalbumet. Det är det som låter lite som en speldosa. Och i kväll spelar de på Spegeln.

Men däremellan har de också hunnit åkt och spelat i svenskbygderna i USA, på Nordic Roots i Minneapolis.

– Det var ju lite sjukt, vi var där med hela svenska folkmusikeliten: Hoven Droven och Väsen och Hedningarna. Och visst, vi var ju i USA, men det kändes mer som att vi hade hamnat i någon underlig svensk Warp Zone. Alla där hade läst lite svenska på universitetet och kunde några fraser, och alla hade haft anfäder från någon liten värmländsk by.

– Tydligen så finns det någon gammal släkting till mig som en gång för länge sedan emigrerade till de här trakterna. Så jag frågade från scenen om någon visste någonting om vart det blev av Lars Bygdén. Det tog skruv. Du skulle ha sett kön efter konserten, alla som ville prata om sina svenska ursprung!

Mer läsning

Annons