Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intimt med Bellman

Annons

I våras lyssnade jag på Ernst Brunners bok om Carl Michael Bellman (kan man säga att man läst en bok om man lyssnat på den?), så jag hade i ganska gott minne hur samhället och livet tedde sig under den epoken. Och hur livet tedde sig för Bellman.

Därför tyckte jag nog att det var en lite för välputsad och ljus bild som visades av honom på Spegeln i går. Men hade man visat hur det verkligen förhöll sig hade det nog inte blivit en så glad och munter föreställning. Så man får väl överse med detta.

En afton med Bellman hette programmet som bestod av två delar: den ena av körsång av W-6 kören, den andra av föreställningen Bellmans Bacchi Orden. W-6 kören som består av 11 skönsjungande herrar, framförde sju av Bellmans sånger i härliga arrangemang med humor och vackra harmonier. De var mycket tjusiga i sina 1700-talsperuker och jag hade gärna hört mer.

Däremot satt jag och undrade vad Ingmar Simonssons roll var i det hela. Tanken var väl att han skulle förklara innehåll och omständigheter runt varje melodi, men hans prat rörde nästan till det i stället för att klargöra – åtminstone till en början. Nej, mindre prat och mer sång av kören hade varit bättre.

Samme Simonsson hade skapat enmansföreställningen Bellmans Bacchi Orden och här hade han fått till en munter historia, med Bellmans skapelse Bacchi Orden som grund. Anders E. Olsson spelade alla roller med den äran, många roliga karaktärer som hade mer eller mindre betydelse för Bellmans kreativitet.

Olssons röst var av den mustiga och dynamiska sorten, och hans skådespeleri var säkert och visade tydliga skillnader mellan de olika rollerna. Ofta involverades publiken – som om vi var där för att delta i ordernsceremonin.

Hela föreställningen var mycket intim, varför Spegeln passade perfekt eftersom man där sitter nära scenen. Max Westins ackompanjemang på gitarr gav tyngd till sångerna och det var intressant att höra Bellmans texter sammanvävda med en bakgrundshistoria. En riktigt mysig eftermiddagsupplevelse.

Annons